ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία κατέληξαν οι «28»

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, Τουρκία,
Το κείμενο θέσεων των 28 ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό θα παρουσιάσουν στον Αχμέτ Νταβούτογλου σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ξεκινήσουν από νωρίς  σήμερα τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σημειώνεται πως το δείπνο εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ -
 Τουρκίας για το προσφυγικό, ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Χθες βράδυ, ο
 Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» . Ο Αυστριακός καγκελάριος ΒέρνερΦάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ και του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Σ. Μπετέλ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες σήμερα, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα.
 

Η καγκελάριος δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Την συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο
Twitter.

Το κείμενο θέσεων των 28 ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό θα παρουσιάσουν στον Αχμέτ Νταβούτογλου σήμερο το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το κείμενο, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, είναι αρκετά κοντά στην αρχική πρόταση που είχε καταθέσει ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στα βασικά σημεία του σχεδίου. Παραδέχτηκε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, τόνισε, ωστόσο, ότι όλοι οι ευρωπαίοι επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία.

Βασικός στόχος, σύμφωνα με τη Μέρκελ είναι να σταματήσει η Τουρκία τις ροές προς τα ελληνικά νησιά αλλά και να ελέγχουν οι διακινητές. Σημείωσε ότι κάθε αίτηση ασύλου θα εξετάζεται σε μεμονωμένη βάση και θα πρέπει όλα τα κράτη - μέλη να συνεισφέρουν. Πρόσθεσε, δε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί και θα πρέπει να της δοθούν τα μέσα, έτσι ώστε, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι οι κοινές προτάσεις θα συζητηθούν με την Τουρκία χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να εγγυηθεί κανείς πετυχημένη έκβαση των συνομιλιών. Κατέστησε επίσης σαφές ότι θα τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην Τουρκία ενώ για τη βίζα σημείωσε ότι αυτή θα συζητηθεί εφόσον η χώρα θα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία «πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης». Τόνισε επίσης ότι κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά και δεν θα υπάρξει καμία μαζική αποδοχή προσφύγων. Τώρα όλα θα κριθούν στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν αύριο με την Τουρκία. Σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να παίξει η στάση της Τουρκίας στο κυπριακό καθώς ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε μετά το δείπνο των 28 ότι είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου