H ''Κουρδική Ομόσπονδη Δημοκρατία της ROJAVA'' αλλάζει όλα τα δεδομένα στην περιοχή

Απόλυτη ανάγκη η στρατηγική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στον Ελληνικό και Κουρδικό λαό...

ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ομόσπονδη οντότητα με επίκεντρο τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία, τα χαρακτηριστικά της οποίας διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της στη Μόσχα, Ρόντι Οσμάν.

Η ανακήρυξη της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της ROJAVA την περασμένη Πέμπτη (17/3), που θα ενώσει τρία καντόνια, στα οποία την πλειοψηφία κατέχει ο Κουρδικός πληθυσμός, αλλάζει ριζικά την εικόνα της Συρίας και όλα δείχνουν ότι θα επηρεάσει σοβαρά τις εξελίξεις όχι μόνο στη πολύπαθη αυτή χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Η ομόσπονδη αυτή οντότητα με τα κοσμικά χαρακτηριστικά της, με την ισοτιμία των εθνοτήτων (Αράβων, τουρκομάνων, Αρμενίων κλπ) που επαγγέλλεται, παρά την πλειοψηφία του Κούρδικου στοιχείου, την ισοτιμία, επίσης, των γυναικών στην οποία είναι προσανατολισμένη και την κοσμική ανεξίθρησκη κατεύθυνση της, μπορεί, στο βαθμό που καταφέρει να μην γίνει εξάρτημα του Δυτικού, πρώτα απ' όλα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, να διαδραματίσει ένα εξαιρετικά μεγάλο κομβικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και για να αποκτήσει όλη η Μέση Ανατολή ένα διαφορετικό δημοκρατικό πολιτικό παράδειγμα, μακριά από τον φανατικό δεσποτικό ισλαμισμό και την υποταγή στη Δυτική ιμπεριαλιστική νεοαποικιοκρατία.

Η νεοσυσταθείσα Ομόσπονδη Δημοκρατία της ROJAVA 
Η ελληνική Αριστερά και συνολικά ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα, έχουν κάθε λόγο να αναπτύξουν την φιλία και την αλληλεγγύη με τους Κούρδους. Όπως έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν τον αγώνα τους για πραγματικά ανεξάρτητη, δημοκρατική, κοσμική πορεία, ανοικτή και ισότιμη προς όλες τις εθνότητες.

Η ελληνοκουρδική συνεργασία σε αυτές τις βάσεις έχει θεμελιώδη στρατηγική σημασία και για τους δύο λαούς για την χειραφέτηση τους από κάθε κηδεμονία και την ευημερία τους και βεβαίως, για το θετικό μέλλον όλης της περιοχής.

Όπως μεγάλη αξία για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας και της περιοχής μας έχει η ανάπτυξη μιας ειδικής στρατηγικής σχέσης της χώρας μας αλλά και των Κούρδων, με τη Ρωσία, προκειμένου όλη η ευρύτερη περιοχή να βρει ερείσματα προκειμένου να αποτινάξει τη Δυτική αποικιοκρατία, στην κατεύθυνση της ανεξαρτησίας και συνεργασίας χωρών και λαών. 

Ο εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας στη Μόσχα υπερασπίστηκε την ανακήρυξη ομόσπονδης κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία, κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις τόσο από τη συριακή αντιπολίτευση και τις ένοπλες οργανώσεις του συριακού αντάρτικου, όσο και από την κυβέρνηση της Δαμασκού.

«Δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια αυτόνομη αποκλειστική περιοχή για το κουρδικό έθνος», δήλωσε ο Ρόντι Όσμαν, διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης των Κούρδων της Συρίας στη Ρωσία.

«Σκοπεύουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα ομοσπονδιακό, δημοκρατικό και κοσμικό καθεστώς στο οποίο όλες οι συνιστώσες της συριακής κοινωνίας θα μπορούν να ξαναβρεθούν και στο οποίο θα αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται», συνέχισε.

Οι Κούρδοι της Συρίας και οι σύμμαχοί τους ανακήρυξαν την Πέμπτη (17/3) «ομοσπονδιακό σύστημα» το οποίο ενώνει τα τρία κουρδικά καντόνια (Αφρίν, Κομπάνι και Τζαζιρέ) και τις περιοχές που έθεσαν πρόσφατα υπό τον έλεγχό τους οι κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, μοντέλο το οποίο ευελπιστούν ότι θα δουν να εφαρμόζεται στο σύνολο της επικράτειας μετά το τέλος του πολέμου.

Αυτή η χωρίς προηγούμενο πρωτοβουλία μοιάζει με ντε φάκτο αυτονομία για το 10% και πλέον του συριακού εδάφους στο οποίο περιλαμβάνονται τα τρία τέταρτα των συνόρων της με την Τουρκία, τα οποία ελέγχουν οι ομάδες των Κούρδων μαχητών.

Οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι θεωρούνται μία από τις πιο δραστήριες δυνάμεις στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έχουν τεθεί στο περιθώριο των έμμεσων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κυρίως λόγω της σφοδρής αντίδρασης της Τουρκίας που θεωρεί πως το κίνημά τους είναι «τρομοκρατικό» και φοβάται τις συνέπειες που θα έχει για τη δική της κουρδική κοινότητα.

Οι Κούρδοι της Συρίας άνοιξαν τον Φεβρουάριο γραφείο εκπροσώπησης στη Μόσχα και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ανοίξουν γραφεία στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο, στο Παρίσικαι σε πολλές αραβικές χώρες. 

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε, μάλλον βεβιασμένα, επηρεαζόμενος κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, την ανακήρυξη από τους Κούρδους της Συρίας της ομόσπονδης περιοχής, εκτιμώντας ότι τέτοιες αυτονομιστικές κινήσεις πλήττουν την ενότητα της Συρίας.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος απορρίπτει αυτές τις αυτονομιστικές κινήσεις που πλήττουν την ενότητα της Συρίας», δήλωσε στο Κάιρο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Μπεν Χέλι. «Η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι για τον Σύνδεσμο θεμελιώδης αρχή», είπε.
iskra.gr

ΣΥΡΙΑ, Τουρκία,

Ετικέτα: ,

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.