Αλ. Τσίπρας: Πράξη η κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού – «Φρένο» σε παράλογες τουρκικές απαιτήσεις (vid)


ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ  του για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας, σύμφωνα με την ert.gr, ότι ανακόπηκαν παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας. «Σήμερα έγινε πράξη η κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι πλέον μπαίνουν «στο ψυγείο» τα σχέδια μονομερών ενεργειών.«Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε»


ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι αυτό που πριν από 15 ημέρες έμοιαζε με εγκαταλελειμμένο σχέδιο, δηλαδή η κοινή συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας,και οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, με τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών», σήμερα, τόνισε, το σχέδιο αυτό πλέον γίνεται κοινή απόφαση της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική διπλωματική επιτυχία, αναφέροντας ότι «αθόρυβα μεν αλλά πολύ αποτελεσματικά αντιμετωπίστηκαν από κοινού με την Κύπρο παράλογες απαιτήσεις στο Κυπριακό από πλευράς Τουρκίας».

«Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και την αμέσως επόμενη ημέρα της προηγούμενης συνόδου κορυφής πήγαμε στην Σμύρνη και η επίσκεψη αυτή έθεσε τις βάσεις για την σημερινή απόφαση. Όποιος τολμά με σχέδιο και δεν περιχαρακώνεται έχει επιτυχίες» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό έγινε «χωρίς κορώνες», αλλά με την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου ώστε οι απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα των 5 ενταξιακών κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος και του κεφαλαίου 31 για την εξωτερική πολιτική και άμυνα που πάγωσε η Ελλάδα, να φύγουν από τον τραπέζι. Αντ’ αυτού, είπε, άνοιξαν άλλα κεφάλαια, και επιταχύνεται η διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ.

Μάλιστα ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, δέχτηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 -το οποίο είχε παγώσει ο Σαρκοζί- ώστε να προχωρήσει η συμφωνία.

«Η επίλυση του προσφυγικού έρχεται μόνο μέσα από το δρόμο της ευρωτουρκικής συνεργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα αποτελέσει και προϋπόθεση για να προωθηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ που είναι στρατηγικός στόχος για την Άγκυρα. Όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας, το στόχο αυτό υποστηρίζει η Ελλάδα και η Κύπρος.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από τρία φίλτρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τα φίλτρα αυτά είναι:
  • Χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές, με διάλυση των δικτύων και των υποδομών τους
  • Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να άρει τα προσκόμματα
  • Ισχυρά αντικίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες για να μην καταφεύγουν σε διακινητές, όπως το ότι θα χάνουν την προτεραιότητά τους στη διαδικασία επανεγκατάστασης
Επίσης υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα ασύλου θα εξετάζονται εξατομικευμένα, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης.

Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κρίση που βιώνουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες της Ειδομένης να πάνε σε ασφαλείς υποδομές.

Για το θέμα Μουζάλα: Θα βρεθεί η χρυσή τομή


ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ από δημοσιογράφους για τις προθέσεις του σε σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και αν ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει τη συμφωνία που επετεύχθη, ο Αλέξης Τσίπρας ανάφερε πως κατά τη Σύνοδο χρειάστηκε να δουλέψουν σκληρά και αυτά ήταν ζητήματα «δευτερευούσης σημασίας», τα οποία θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους.

«Όλοι αντιλαμβάνεστε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά τους και τις δυσκολίες τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή όταν θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, εξήρε την επιτυχημένη συνεισφορά τόσο του Γ. Μουζάλα όσο και του Π. Καμένου σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

Για την αξιολόγηση: Θα ζητηθούν απαντήσεις από όσους θέλουν περισσότερα από τα συμφωνηθέντα


ΕΞΑΛΟΥ ερωτηθείς αν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι σε κάθε Σύνοδο έχει την ευκαιρία να κουβεντιάσει για αυτό το θέμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά θα τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. «Όσοι ζητούν περισσότερα θα πρέπει να κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν επειδή έχουν επιχειρήματα, ή επειδή έχουν άλλους στόχους και σκοπούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, Τουρκία,

Ετικέτα: ,

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.