Κριστίν Λαγκάρντ: «Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το Έλληνικό Πρόγραμμα»

Κριστίν Λαγκάρντ, ΔΝΤ,
«Δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας...

 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον ιστοχώρο mignatiou.com, δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, όμως η συμμετοχή του ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το πώς θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού αυτού, η Κριστίν Λαγκάρντ

«Δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», επέμεινε η ίδια. 

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, πράγμα «που δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει. Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας νωρίτερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον “σκεπτικισμό” της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επιπροσθέτως χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δανατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση. 

Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι? αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων. 

Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και “ρεαλιστικές προσεγγίσεις”.

Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου