Παγκόσμιο "μάτι" της εφορίας στις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σημερινών εφημερίδων τη διετία 2017 – 2018 ενεργοποιείται σταδιακά το σύστημα της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, το οποίο αναμένεται να ρίξει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε 100 χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ....


Αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα για όσους έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς από το 2017 το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων σε πάνω από 100 τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ενεργοποιείται σταδιακά τη διετία 2017 – 2018 το σύστημα της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, το οποίο αναμένεται να ρίξει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε 100 χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποκτά ένα παγκόσμιο «μάτι» σε κάθε περιουσιακό στοιχείο όχι πλέον με απλώς κωδικούς λογαριασμών, όπως διάφορες λίστες μέχρι τώρα, αλλά σε λογαριασμούς με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ μέχρι και ημερομηνία γέννησης.
Πιο αναλυτικά οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν σε λογαριασμούς Ελλήνων.

Η πρώτη αποστολή στοιχείων θα αφορά σε περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε εξήντα χώρες του κόσμου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα στοιχεία θα φτάσουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Από την πλευρά της η ΓΓΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας για φορολογικούς κατοίκους συνεργάσιμων χωρών στις συνεργαζόμενες φορολογικές αρχές. Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας, η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα μπαίνουν στο παιχνίδι της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ άλλων οι Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανδόρα, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία και Σιγκαπούρη. Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμάς και Βανουάτου βρίσκονται σε συζητήσεις με τον ΟΟΣΑ για ένταξη στο σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών.

Φοροαποφυγή, Φορολογία,

Ετικέτα:

Post a comment

[blogger]

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.