Η “έκρηξη” της Κριστίν Λαγκάρντ για τους Ευρωπαίους: Ναι υπό όρους και προϋποθέσεις

ΧΡΕΟΣ, ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,

Σε νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα διεξαχθεί πριν το τέλος του έτους παρέπεμψε τις αποφάσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τον ιστοχώρο τον Μ. Ιγνατίου...



Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Ταμείο θα εξετάσει από κοινού με τους εταίρους τα μακροοικονομικά στοιχεία της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια τα στοιχεία της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Ερωτηθείσα σχετικά, καθώς δεν ήταν παρούσα στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, να σχολιάσει την συμφωνία με την Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε : «ποια ελάφρυνση του χρέους;», σπεύδοντας να διευκρινίσει «αυτό αποτελεί κομμάτι της απάντησής μου».

Σε δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του
Eurogroup Γερούν Ντάισενμπλουμ έσπευσε να διευκρινίσει ότι όλα όσα μόλις είχε αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ αποτελούν κομμάτι των συμφωνηθέντων μεταξύ των εταίρων και του ΔΝΤ κατά το Eurogroup της 24ης Μαϊου. Ο πρόεδρος διευκρίνισε ακόμη ότι στο ανακοινωθέν της συνεδρίασης περιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα σημεία σχετικά με τις επεμβάσεις που θα γίνουν στο ελληνικό χρέος (debt related operations) και πως το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου δεν είναι άγνωστο στο Eurogroup.

“Ποια ελάφρυνση του χρέους; Νομίζω ότι έχετε την απάντησή μου στην ερώτησή σας. Μας ενθαρρύνει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων και της Ελλάδας και προσδοκούμε την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες.

Το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του όταν έρθει η ώρα και αφού πρώτα επανεκτιμήσει τη βιωσιμότητα του χρέους βάση μακροκοικονομικών στοιχείων στην βάση της εκτιμώμενης αύξησης του δυναμικού των μεταρρυθμίσεων και του ποιες από αυτές θα ολοκληρωθούν, και αφού εκτιμηθούν οι μηχανισμοί επέμβασης στο χρέος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι βιώσιμη και θα επιστρέψει στη σταθερότητα και τη χρηματοδότηση από τις αγορές”, δήλωσε η κ Λαγκάρντ.

“Είναι δύσκολο για μένα να σχολιάσω μια συμφωνία που δεν έχουμε υπογράψει, έχουμε υπογράψει;” αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

“Οι άνθρωποι σας ήταν σίγουρα εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα”, απάντησε ο πρόεδρος του
eurogroup.

Oπως γνωρίζετε , αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα. Tο ΔΝΤ έχει εμπλακεί και εκπροσωπήθηκε καλά στην τελευταία συνεδρίαση όπου έλαβαν χώρα όλες οι συζητήσεις σχετικά με τους όρους που επιτεύχθηκαν μεταξύ των εταίρων και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την Ελλάδα. Ενώ υπήρχαν σαφώς ορισμένες προτάσεις ενσωματωμένες στην εν λόγω συμφωνία , πιστεύουμε επίσης ότι για να μπούμε στο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο ενός προγράμματος με επέμβαση στο χρέος το οποίο θα πρέπει να επιβάρυνση προκύψει με βάση μιας νέα ανάλυση βιωσιμότητας, που θα γίνεται επί τη βάσει των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται, του γενικού πλαισίου των παραδοχών για την ανάπτυξη κτλ”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ συμπλήρωσε: “Στη συνεδρίασή μας τον Μάιο βάλαμε κάποια στοιχεία που το ΔΝΤ μας επεσήμανε. Πρώτα απ `όλα ότι υπάρχει ένα ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Το
eurogroup διέσχισε τη γέφυρα και είπε , σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε τώρα θα υπάρξει ζήτημα βιωσιμότητας χρέους. Δεύτερον κάναμε τη γενναία εκτίμηση ότι η ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμφωνήθηκε όμως ότι ίσως μακροπρόθεσμα οι εκτιμήσεις μας πρέπει να προσαρμοστούν και εκεί.”
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου