Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Ρωσία, Τουρκία,

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που εφαρμόστηκαν μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού SU-24, σύμφωνα με ανακοίνωση γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου....




Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο ria.ru, η Ρωσία θα άρει τις κυρώσεις στην έκδοση βίζας και τις τουριστικές μετακινήσεις προς την Τουρκία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή επίσης στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την κατάργηση της απαγόρευσης των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών και να συζητήσει με τους τούρκους ομολόγους του μηχανισμού απομάκρυνσης των οικονομικών περιορισμών έναντι της Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ από την ημέρα κατά την επίσημη δημοσίευσή τους.

Νωρίτερα, μιλώντας σε μια συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβεις και μόνιμοι αντιπρόσωποι, ο Πούτιν δήλωσε ότι "η Μόσχα θα λάβει σύντομα μέτρα για την αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας με την Άγκυρα".

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε με τη σειρά του ότι η άρση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, έτσι ώστε να μην προκαλέσει βλάβη στη ρωσική οικονομία..

Μετά το περιστατικό με το βομβαρδιστικό Su-24 που καταρρίφθηκε στη Συρία, από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η Μόσχα είχε επιβάλει μια σειρά κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, απαγόρευση στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων όπως λαχανικά, φρούτα, άνθη κλπ. Επιπλέον, η Μόσχα είχε αναστείλει και το ελεύθερο καθεστώς βίζας με την Τουρκία και περιορισμόούς των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε Τούρκους πολίτες στη Ρωσία.

Την Δευτέρα, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μήνυμά του προς τον Ρώσο ηγέτη ζήτησε "συγγνώμη" για την πτώση του βομβαρδιστικού Su-24 και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του πιλότου Oleg Peshkov.

Έτσι, η Άγκυρα έχει εκπληρώσει τους όρους που καθορίστηκαν από τη Ρωσία: Ζήτησε συγγνώμη και άρχισε έρευνες για τους δολοφόνους των Ρώσων πιλότων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου