Βρυξέλλες: Άρχισε η συζήτηση για το Brexit

Ε.Ε., ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, Βρετανία, Brexit,
Το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει παράλληλα με την απόφασή του πως η βούληση που εκφράστηκε από τον βρετανικό «λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή»....


Με 395 ψήφους υπέρ και 200 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες ενέκριναν το ψήφισμα με το οποίο ζητούν από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει το συντομότερο δυνατόν το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, «για να αποφύγουν όλοι μια αβεβαιότητα που θα ήταν επιζήμια και για να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης».

Το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει παράλληλα με την απόφασή του πως η βούληση που εκφράστηκε από τον βρετανικό «λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή».

Η αρχική απόφαση, η οποία ήταν πιο σκληρή έναντι του Λονδίνου, καλούσε τη Βρετανία να αρχίσει «αμέσως» τις διαπραγματεύσεις, αλλά κατέστη πιο ήπια χάρη σε μια τροποποίησή της που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Η έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου διατυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει στους 27 ομολόγους του την πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφο, στις 23 Ιουνίου, υπέρ της εξόδου από την Ένωση. 

O Κάμερον ελπίζει σε «εποικοδομητική διαπραγμάτευση»


«Εξηγήσεις» στους ομολόγους του θα δώσει απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το σοκ του Brexit.

Κατά την άφιξή του ο Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου να γίνει «με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό» τρόπο.

«Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό», δήλωσε ο ίδιος.

«Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως τα 27 άλλα κράτη μέλη της Ένωσης παραμένουν «γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι».

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά «μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτά και καλό για μας». 

Καρότο και μαστίγιο από τον Γιούνκερ


Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο λίγες ώρες πριν τη σύνοδο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε λυπημένος για την ψήφο των Βρετανών δήλωσε, αλλά τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν ξεκινάμε διαπραγματεύσεις πριν γίνουν σαφείς οι προθέσεις της Βρετανίας».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν συνέχισε ζητώντας «να ξεκαθαριστούν τα επόμενα βήματα» και «δεν μπορούμε να παρατείνουμε την αβεβαιότητα».

Σημείωσε δε ότι «μέχρι την τελευταία πνοή» του θα δώσει μάχη για την Ενωμένη Ευρώπη, όπως επίσης ότι «πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, δήλωσε ότι «υπάρχουν και συνέπειες που πρέπει τώρα να εξετάσουμε, αλλά και συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε» και ότι θα ζητήσει από τον Ντέιβιντ Κάμερον να ξεκαθαρίσει τη θέλησή του

«Όχι σήμερα ή αύριο, αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραμένει η αβεβαιότητα επί μακρόν, τόνισε. Οι Βρετανοί είναι φίλοι μας και πρέπει να μας πουν το συντομότερο δυνατόν τι θέλουν», είπε. 

«Θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες» λέει ο Φάρατζ


Ο ηγέτης του UKIP και μπροστάρης της εκστρατείας υπέρ τού Brexit προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι το τελευταίο κράτος-μέλος που θα αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ είπε, επίσης, ότι επιθυμεί να αρχίσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι «ακόμη και καμία συμφωνία είναι καλύτερη για το Ηνωμένο Βασίλειο από την ισχύουσα σάπια συμφωνία που είχαμε».

Ο Φάρατζ αποδοκιμάστηκε όταν προέτρεψε την Ε.Ε. να δώσει στη Βρετανία μια καλή εμπορική συμφωνία όταν αποχωρήσει, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι θέσεις εργασίας στον τομέα των αυτοκινήτων της Γερμανίας μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέροντας πως οι εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωζώνη είναι τέτοιες που δικαιολογούν «καλύτερο deal» από ό,τι έχουν οι Νορβηγοί.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου