GUARDIAN: «Η ελληνική κυβέρνηση τα βγάζει όλα στο σφυρί»

Περισσότερα από 71.000 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου προς πώληση


Για ξεπούλημα ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου κάνει λόγο σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Αυτό συμβαίνει όπως εξηγεί λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να βγει στις διεθνείς αγορές και των δεσμεύσεων της έναντι των δανειστών της... 


 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει έναν κατάλογο με παραλίες, νησιά, πολυτελή ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ιστορικά ακίνητα στην Πλάκα κάτω από την Ακρόπολη, που θα μπορούσε -όπως επισημαίνει- να είναι μια λίστα με ψώνια για σκηνικό σε μια ταινία.

Τους επόμενους μήνες μάλιστα, όπως τονίζει η εφημερίδα, η λίστα θα αυξηθεί στο πλαίσιο ενός «υπερ-ταμείου» που ιδρύθηκε για να επισπεύσει την πώληση των προβληματικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και κρατικών ακινήτων.

Η Guardian τονίζει, ότι περισσότερα από 71.000 ακίνητα της δημόσιας περιουσίας θα μεταφερθούν σε αυτό το «υπερ-ταμείο», το οποίο θα υλοποιήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όλων των εποχών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από επτά χρόνια σε μια οικονομική κρίση που δείχνει να μην έχει τέλος, οι δανειστές δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο, με την ΕΕ και το ΔΝΤ που μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτήσει με πάνω από 250 δισ. ευρώ την Ελλάδα, με τη μορφή τριών διασώσεων, απαιτούν την λειτουργία του ταμείου για 99 χρόνια.

Οι Έλληνες έχουν αντιδράσει με θυμό και χλευασμό, αντιμετωπίζοντας την δημιουργία του ταμείου ως το χαμηλότερο σημείο ξεπεσμού στην προσπάθεια της χώρας να συνεχίσει να συμμετέχει στην Ευρωζώνη, αναφέρει η εφημερίδα.

Για πολλούς είναι η απόλυτη λεηλασία, γράφει η Guardian και για άλλους ένα χαστούκι στην αξιοπρέπειά τους, σε μια εποχή πρωτοφανούς ανεργίας, φτώχειας και δυστυχίας.

Μιλώντας στην Βρετανική εφημερίδα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, είπε ότι οι επικριτές αυτής της απόφασης έχουν δίκιο, αλλά σημείωσε ότι «αν θέλουμε να σταματήσουμε τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τις αυξήσεις φόρων, πρέπει να βρούμε χρήματα από κάπου, πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία μας».

Οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται από την αρχή στο επίκεντρο των προγραμμάτων διάσωσης στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι από την αρχή υπήρξε διχασμός των Ελλήνων γι” αυτό, κάτι το οποίο συνεχίζεται.

Η Guardian αναφέρει, ότι από το 2010 οπότε η Αθήνα δανειοδοτήθηκε με 110 δισ. ευρώ, η Ελλάδα κατάφερε να εισπράξει μέχρι σήμερα μόλις 3,5 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ποσό που όπως επισημαίνει, απέχει κατά πολύ από τον αρχικό στόχο των 50 δισ. ευρώ που έθεσαν οι πιστωτές.

Οι κυριότεροι λόγοι που δεν έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις, είναι όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ιδεολογικές αντιδράσεις, η έλλειψη ενδιαφέροντος από επενδυτές και τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Πιτσιόρλας προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ενισχύοντας τα κρατικά έσοδα από πωλήσεις φέτος σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2018 ο ίδιος υπολογίζει ότι η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να φέρει συνολικά 6 δισ. ευρώ.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρεται στην πώληση των πλειοψηφικών πακέτων των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, για τα οποία όπως αναφέρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε, αλλά τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα επανέφερε στο πρόγραμμα μετά τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται οι μέχρι στιγμής κινήσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων.

Τον Απρίλιο ενέκρινε μια προσφορά από την κινεζική Cosco για να αγοράσει ένα μερίδιο 67% στον Πειραιά.

Η γερμανική επιχείρηση μεταφορών Fraport έχει ομοίως κερδίσει τον διαγωνισμό για την λειτουργία 14 περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κέρκυρα, για τα επόμενα 50 χρόνια.

Το ταμείο το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης τις δημόσιες επιχειρήσεις και μετοχές τραπεζών, έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των ιδιωτικοποιήσεων, επιτρέποντας να προχωρήσουν οι πωλήσεις ακινήτων χωρίς υπουργοί φοβούνται τις κατηγορίες της απάτης, αναφέρει το δημοσίευμα.

Περισσότερα από 500 νησιά, μεγάλες παρθένες εκτάσεις, 16.000 χλμ. μήκους ακτογραμμής είναι επίσης στη λίστα, τα πλήρη στοιχεία των οποίων θα αποκαλυφθούν τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα financialbox.gr, που αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής Gurdian.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου