Από τον Αύγουστο ο ''τσουχτερός'' ΕΝΦΙΑ για σταύλους, αποθήκες και χωράφια!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΝΦΙΑ, Αγρότες, Φορολογία,
Ξεκινάει από τον Αύγουστο η καταβολή του ΕΝΦΙΑ ο οποίος, από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις που γίνονται, προκύπτει σημαντικά αυξημένος για χιλιάδες φορολογούμενους αγρότες, λόγω του ότι συμπεριλαμβάνονται τα αγροτεμάχια και οι βοσκότοποι για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων...

 
Δεν ισχύει πλέον η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ του 2016 για κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, συμπεριλαμβανομένων των στάβλων και κτισμάτων για αποθήκευση.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο τρέχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι ο φόρος να εκκαθαριστεί έως και την Κυριακή 31 Ιουλίου και να προκύψουν τελικά πέντε δόσεις, από Αύγουστο έως και Δεκέμβριο.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με το agronews.gr, ο φόρος θα είναι φουσκωμένος για περίπου 600.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα πέσουν θύματα των εξής αλλαγών στον υπολογισμό του:
  • Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ
  • Συνυπολογισμός, όπως αναφέρθηκε, της αξίας των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο Κατάργηση της έκπτωσης 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
  • Αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα έως και 25%.
Να σημειωθεί ότι φέτος δεν υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των έκτακτων εισοδημάτων για την απαλλαγή από τον φόρο. Πιο συγκεκριμένα εισοδήματα όπως επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, αποζημιώσεις απόλυσης μετρούν κανονικά για το εισοδηματικό όριο των απαλλαγών και έτσι πολλοί χαμηλόμισθοι, άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έχουν απαλλαγή από τον φόρο. Υπενθυμίζεται ότι χάνουν τις έκπτωση 50% όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 300 ευρώ από τόκους, ενώ χάνουν την πλήρη απαλλαγή και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από τόκους άνω των 600 ευρώ.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που διαθέτει μία μονοκατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, μία εξοχική κατοικία αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ και δύο αγροτεμάχια σε παραλιακή ζώνη συνολικής αντικειμενικής αξίας 80.000 ευρώ. Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του ανέρχεται σε 320.000 ευρώ και φέτος θα πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 185 ευρώ, ενώ το 2015 είχε πληρώσει 20 ευρώ.

Χωρίς έκπτωση ΕΝΦΙΑ 20% σταύλοι, αποθήκες δίχως ρεύμα


Υπενθυμίζεται ότι ακυρώνεται η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ του 2016 για κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, συμπεριλαμβανομένων των στάβλων και κτισμάτων που χρησιμοποιούν οι αγρότες για αποθήκευση αγροτικών προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α') και του συμπληρωματικού με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ίδιου νόμου.

Με την περ. η της παρ. 2 του κεφαλαίου Α του άρθρου 4 του ως άνω νόμου καθορίζεται μειωτικός συντελεστής ημιτελών κτισμάτων ίσος με 0,4 ο οποίος εφαρμόζεται σε ημιτελή κτίσματα, ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής, που:

α) δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή

β) ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής και είναι κενά. Στην παρ.5 του άρθρου 3 του ν.4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α'), όπως ισχύει, ορίζεται ότι, για το έτος 2014 και για το έτος 2015, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειώνεται κατά 20% για τα δικαιώματα σε κύριους χώρους αποπερατωμένων κατοικιών, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών στεγών, όπως κατατάσσονται αυτοί σε κατηγορία κατά την παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 και αναφέρονται στις περιπτώσεις 3.1., 3.2., 4.2., 4.3. και 4.4. των παραγράφων 3 και 4 του ιδίου άρθρου, εφόσον ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ήταν κενοί και μη ηλεκτροδοτούμενοι.

Ωστόσο με βάση τα νέα δεδομένα, η εκκαθάριση και η βεβαίωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016 (περιουσιακή κατάσταση την 1.1.2016) η οποία θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα λάβει υπόψη την ανωτέρω μείωση.

Προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών


Μεγάλος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τον υπολογισμό των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ καθώς φέτος έχει θεσπιστεί μια αλλαγή που μπορεί τελικά να αποδειχθεί βόμβα για την εκκαθάριση. Πρόκειται για τον υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών θυμούνται τι έγινε το καλοκαίρι του 2014 όταν εκδόθηκαν για πρώτη φορά εκκαθαριστικά του φόρου και προέκυψαν τερατώδη ποσά φόρου για πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι είχαν εντός οικισμού οικόπεδα σε αγροτικές περιοχές και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξουν ανάλογα προβλήματα στη φετινή εκκαθάριση που θα μπορούσαν να βάλουν σε περιπέτειες υπηρεσίες και φορολογούμενους αλλά και την ηγεσία του υπουργείου για τη διόρθωση των ποσών.

Κλειδί για να κυλήσουν όλα ομαλά είναι η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών και θα αφορά τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων η οποία και θα συνυπολογισθεί για τον συμπληρωματικό φόρο. Να σημειωθεί ότι η αξία των εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεων υπολογίζεται μέσα από περίπλοκους υπολογισμούς βάση ειδικών αξιών αλλά και βάση των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων.  
Θεωρείται δεδομένο ότι θα επιλεγεί ένας αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων, χωρίς όμως ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι αυτός. Αυτό που κάνουν αυτήν την περίοδο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι να τρέχουν πιλοτικές εκκαθαρίσεις του φόρου προκειμένου να δουν τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου