Νόρμπερτ Λάμερτ: «Το Brexit δεν είναι τελειωμένη υπόθεση»

Brexit, Ε.Ε., Βρετανία,

Στην εκτίμηση ότι η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να αποτραπεί προέβη ο πρόεδρος της γερμανικής Bundestag. Ο Νόρμπερτ Λάμερτ διατύπωσε την επιφύλαξή του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων...


Ο πρόεδρος της γερμανικής Bundestag, Νόρμπερτ Λάμερτ

Το Brexit δεν είναι αναπότρεπτο, εκτιμά ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής. Σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Welt am Sonntag, ο Νόρμπερτ Λάμερτ αναγνωρίζει ότι «έχει γίνει μεν πιθανότερο το ενδεχόμενο η Μ. Βρετανία σε δύο χρόνια να μην είναι πια μέλος της ΕΕ λόγω του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα», σημείωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός για να προσθέσει ότι «ωστόσο δεν το θεωρώ ακόμη τελειωμένη υπόθεση».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και πρόσφατη τοποθέτηση του γερμανού υπουργού Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος σχολίασε ότι η πολιτική συζήτηση για το δημοψήφισμα μόλις ξεκίνησε στη Μ. Βρετανία, συνιστώντας αναμονή για το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης.

Επιφυλάξεις για τον θεσμό του δημοψηφίσματος


Εν γένει επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Νόρμπερτ Λάμερτ απέναντι στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. «Θεωρώ τα δημοψηφίσματα στις περισσότερες περιπτώσεις αχρείαστα», δήλωσε. Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου εκτίμησε ότι περιστασιακά ορισμένοι πολιτικοί χρησιμοποιούν τέτοιου είδους ψηφοφορίες με προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη ευθύνης. «Μεταθέτουν μια δύσκολη πολιτική απόφαση από φόβο στον ψηφοφόρο», σχολίασε ο κ. Λάμερτ, διευκρινίζοντας ότι αυτό «ισχύει σίγουρα στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit στη Μ. Βρετανία».

Η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα δεύτερο δημοψήφισμα


Η κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να αποτραπεί η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο δημοκρατικό εγχείρημα της βρετανικής ιστορίας (…) στο οποίο έλαβαν μέρος 33 εκατομμύρια ψηφοφόροι».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε χθες τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια Βρετανών που συνυπέγραψαν διαδικτυακή πρωτοβουλία με αίτημα την επανάληψη του δημοψηφίσματος ότι η απόφαση της 23ης Ιουνίου πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί.
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου