Euro 2016: Η Πορτογαλία πρωταθλήτρια Ευρώπης κερδίζοντας τη Γαλλία με 1-0 στην παράταση

Euro 2016, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ., ΓΑΛΛΙΑ,

Η Πορτογαλία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας κερδίζοντας την διοργανώτρια μέσα στο σπίτι της με 1-0 στην παράταση. Η Γαλλία μπήκε δυνατά στο ματς όμως δεν κατάφερε να προηγηθεί παρά τις ευκαιρίες που έχασε με τον Γκριεζμάν. Η Πορτογαλία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα όταν στο 25’ αποχώρησε τραυματίας ο Κριστιάνο Ρονάλντο.... 

 

Η Πορτογαλία είναι από απόψε η πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της κερδίζοντας τη Γαλλία μέσα στο Σταντ Ντε Φρανς στον τελικό του Euro του 2016 με 1-0 στην παράταση. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος με τεράστια ψυχικά αποθέματα, έχοντας χάσει από νωρίς λόγω τραυματισμού το μεγάλο της αστέρι Κριστιάνο Ρονάλντο, κατάφερε να αντέξει την πίεση της Γαλλίας και να κτυπήσει σαν κόμπρα στο β` ημίχρονο της παράτασης με ένα εκπληκτικό γκολ του Εντερ στο 109`. Δώδεκα χρόνια μετά την ήττα της στον τελικό της Λισαβόνας από την Ελλάδα, η Πορτογαλία κατάφερε να "ξεπλύνει" την ντροπή και να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα μια άλλη οικοδέσποινα και φαβορί για την κατάκτηση.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, στο α` ημίχρονο η Γαλλία μπήκε δυνατά όμως ήταν η Πορτογαλία που έκανε το πρώτο σουτ με τον Νάνι στο 4` το οποίο όμως πέρασε ψηλά άουτ. Στο 10` οι Γάλλοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία με τον Γκριέζμαν, ο οποίος έπιασε φοβερή κεφαλιά αναγκάζοντας τον τερματοφύλακα Πατρίσιο να κάνει μια επίσης εξαιρετική απόκρουση στέλνοντας την μπάλα κόρνερ.

Στο 16`
ήρθε η φάση που σημάδεψε την μετέπειτα εξέλιξη του ματς όταν ο Παγέ πήγε δυνατά πάνω στον Ρονάλντο τραυματίζοντας τον στο γόνατο. Αν και δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και μπήκε ξανά στον αγωνιστικό χώρο, στο 25` ο μεγάλος άσσος των Πορτογάλων δεν κατάφερε να επανέλθει και έτσι έγινε αναγκαστική αλλαγή με τον Κουαρέσμα να τον αντικαθιστά.

Οι Γάλλοι σε εκείνο το σημείο πήραν τα ηνία του αγώνα με τον πολύ καλό Σισοκό να κάνει εξαιρετική ντρίπλα και σουτ εντός περιοχής στο 34` με τον Πατρίσιο να λέει "όχι". Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου η απουσία του Ρονάλντο φάνηκε να επηρεάζει περισσότερο τους Γάλλους οι οποίοι κάπου υποτίμησαν τον αντίπαλο τους, ενώ από την άλλη οι παίκτες του Σάντος λεπτό με λεπτό έβρισκαν καλύτερα τα πόδια τους μετά την αποχώρηση του ηγέτη τους.

Στο β` ημίχρονο τα πρώτα λεπτά πέρασαν χωρίς κάποια φάση, και έτσι ο Γάλλος τεχνικός Ντιτιέρ Ντεσιάμπς αποφάσισε να κλανει την πρώτη κίνηση βάζοντας στον αγωνιστικό χώρο τον Κόμάν στη θέση του Παγέ. Λίγα λεπτά αργότερα ο Κομάν δημιούργησε την πρώτη καλή φάση για την ομάδα του στο β` ημίχρονο, βρίσκοντας με ωραία σέντρα τον Γκριέζμαν ο οποίος πήρε την κεφαλιά από κοντά με τη μπάλα ωστόσο να περνάει λίγο πάνω από τα δοκάρια του Ρουί Πατρίσιο.

Στο 75` η Γαλλία έχασε και πάλι ευκαιρία να σκοράρει όταν ο Ζιρού μέσα στην περιοχή έκανε το σουτ, με τον Πατρίσιο να διώχνει εντυπωσιακά. Στο 80` ήταν η σειρά της Πορτογαλίας να χάσει ευκαιρία μετά από σέντρα σουτ του Νάνι και ανάποδο του Κουαρέσμα. Τέσσερα λεπτά μετά ο Πατρίσιο έδιωξε άλλο ένα σουτ του Σισοκό για να έρθει η φάση στο 92` όταν ο Ζινιάκ από κοντά πλάσαρε τον Πατρίσιο όμως η μπάλα βρήκε το κάθετο δοκάρι.

Στην παράταση το σκηνικό παρέμεινε το ίδιο με τη Γαλλία να πιέζει και την Πορτογαλία να αμύνεται. Παρόλα αυτά και κόντρα στη ροή, οι Ιβηρες ήταν αυτοί που έχασαν την μεγαλύτερη ευκαιρία του α` ημιχρόνου όταν μετά από κόρνερ ο Εντερ έπιασε την κεφαλιά όμως η Λορίς έδιωξε τη μπάλα λίγο πριν αυτή καταλήξει στα δίκτυα του.

Το β` ημίχρονο της παράτασης ήταν το τέταρτο της Πορτογαλίας. Αρχικά, άγγιξε το γκολ στο 108` με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκερέιρο και μετά από ένα μόλις λεπτό ο Εντερ με ένα φοβερό ευθύβολο σουτ εκτός περιοχής σημείωσε το 1-0 για την ομάδα του μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και στις στις κερκίδες του Σταντ Ντε Φρανς από τους Πορτογάλους φιλάθλους.

Πορτογαλία (4-4-2): Ρ.Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Αντ.Σίλβα, Γ.Καρβάλιο, Ρ.Σάντσες. Ζ.Μάριο, Κρ.Ρονάλντο (25` Κουαρέσμα), Νανί

Γαλλία (4-2-3-1): Γιορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Σισοκό, Γκριεζμάν, Παγέ, Ζιρού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου