Επιμένει ο ΥΕΘΑ για ΝΑΤΟϊκή βάση στην Κάρπαθο!

ΑΜΥΝΑ, ΝΑΤΟ, Πάνος Καμμένος, Κάρπαθος,

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, φαίνεται να μην έχει εγκαταλείψει την ιδέα που είχε για μεταφορά στρατιωτικών δραστηριοτήτων και διευκολύνσεων από τη Σούδα σε νέα βάση που μπορεί να κατασκευσαστεί στην Κάρπαθο. 



Σύμωφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της Real News “ο Καμμένος,είχε κάνει τη σχετική πρόταση πριν από περίπου ένα χρόνο στην συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Christine Wormuth! Η πρότασή του για την δημιουργία νατοϊκής-αμερικανικής βάσης στο νησί είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά από το ΚΚΕ. Ο Καμμένος δεν εγκατέλειψε ποτέ το σχέδιο και οι εξελίξεις στην Τουρκία που έχουν οδηγήσει στο ναδίρ της αμερικανοτουρκικές σχέσεις θεωρεί ότι τον δικαιώνουν και αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Η αλήθεια είναι ότι οι αμερικανοί δεν κρύβουν πλέον της ανησυχία τους για το “που το πάει η Τουρκία”. Την Τετάρτη ,ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak και μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπαχίμ Καραγκιούλ έγραψε στο twitter ένα …απίθανο μήνυμα! Πρότεινε να …αρπάξει η Τουρκία τα 20 αμερικανικά πυρηνικά όπλα που είναι αποθηκευμένα στο Ιντσιρλίκ!!!  Λίγες ώρες μετά γίνονταν γνωστές πληροφορίες περί μεταφοράς των πυρηνικών απο΄το Ιντσιρλίκ σε βάση της Ρουμανίας!

Οι αμερικανοί πολύ πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν είχαν αρχίσει να δρομολογούν την υποβάθμιση της παρουσίας τους στο Ιντσιρλίκ,κάτι που είχε εκνευρίσει πάρα πολύ τον Ερντογάν. Πολύ περισσότερο τον είχε βγάλει από τα ρούχα του,η  πρώτη εναλλακτική λύση που “κυνηγούν” οι ΗΠΑ: κι αυτό είναι μια τεράστια περιοχή κοντά στο Κομπανί που ελέγχεται από Κούρδους! Πληροφορίες που έχουν φθάσει και στο ΓΕΕΘΑ ως επιβεβαιωμένες αναφέρουν ότι οι αμερικανοί όχι απλά σκέφτονται το Κομπανί αλλά έχουν αρχίσει και να το χρησιμοποιούν! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη  έχουν τεθεί σε λειτουργία πρόχειροι διάδρομοι και τα έργα προχωρούν!

Η αναγκαστική και ταχέως κλιμακούμενη υποβάθμιση του Ιντσιρλίκ έχει προκαλέσει “συμφόρηση” στην διαχρονικά πολύτιμη Σούδα και γι΄ αυτό έχει αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι όλο και συχνότερα ο Άραξος.Οι προσγειώσεις μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ για “εξυπηρέτηση και αναεφοδιασμό” γίνονται όλο και συχνότερες τις τελευταίες εβδομάδες.

Σ΄ αυτό το κλίμα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει επαναφέρει μέσω διάφορων διαύλων την υπενθύμιση ότι “υπάρχει πάντα διαθέσιμη η Κάρπαθος”.

Το ιστορικό  


Πάνος Καμμένος- Christine Wormuth (20/5/2015)
Τον Μάϊο του 2015, σύμφωνα με το onalert.gr,  ο Πάνος Καμμένος είχε επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και είχε συνάντηση με την αμερικανίδα υφυπουργό Άμυνας Christine Wormuth. Μετά από την συνάντηση ο Καμμένος δήλωσε ότι συζήτησε μαζί της “το σημαντικό ρόλο που παίζει η Σούδα και η ναυτική βάση, όπως επίσης και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μία Νατοϊκή αεροπορική βάση, μάλλον οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κρήτη να μεταφερθούν κατόπιν της πρότασης της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο”.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για περαιτέρω χρησιμοποίηση ελληνικού εδάφους  από δυνάμεις των ΗΠΑ, είχε αρχίσει να εκδηλώνεται έντονα από το καλοκαίρι του 2013. Ο τότε ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί στο Πεντάγωνο με τον τότε αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέϊγκελ, ο οποίος είχε θέσει ένα αίτημα: να παραχωρηθεί η αεροπορικά βάση στο Καστέλλι της Κρήτης για μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο Αβραμόπουλος είχε συμφωνήσει αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τόλμησε να προχωρήσει. Αποτέλεσμα; Οι αμερικανοί μετά από πολύμηνη αναμονή πήγαν τα UAV’s στο Ιντσιρλίκ! Τώρα πρέπει πάλι να κάνουν…μετακόμιση. Και το ελληνικό έδαφος εξακολουθεί να είναι χωρίς καμία αμφιβολία το μοναδικό κομμάτι γης στη περιοχή όπου υπάρχει ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου