Επικαιροητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Ετοιμάζουν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ! - Ανακοίνωση ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Ολοένα και μεγαλώνει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και όλα δείχνουν πως την ''τρύπα'' θα την μπαλώσουν οι καταναλωτές της ΔΕΗ με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια...Σύμφωνα με την Ημερησία στα 287,17 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φθάσει στο τέλος του χρόνου το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, για την κάλυψη του οποίου το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που ψηφίζεται στη Βουλή, προβλέπει την επιβολή μίας νέας χρέωσης.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) δείχνουν ότι το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σωρευτικά στα 214,32 εκατ. ευρώ με προοπτική να φθάσει στα 287,17 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου!

Όπως παραδέχτηκε στη Βουλή ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης η κυβέρνηση είχε τρεις επιλογές: To νέο κούρεμα στις τιμές των ΑΠΕ, την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ), το οποίο επιβαρύνει απ' ευθείας τον καταναλωτή ή τη μετακύλιση του κόστους στους προμηθευτές.

Όπως και να έχει όμως οι καταναλωτές θα είναι χαμένοι αφού σίγουρα θα μετακυλιστεί σε αυτούς το έξτρα κόστος στα τιμολόγια ρεύματος.

Η νέα χρέωση, σε ευρώ/MWh, θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) στη Χονδρική Αγορά (τιμή βάσει της οποίας αγοράζουν οι προμηθευτές την ηλεκτρική ενέργεια και της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν, αν δεν εισέρχονταν οι ΑΠΕ στο Σύστημα.

Η ΟΤΣ διαμορφώνεται με βάση την ακριβότερη συμβατική μονάδα παραγωγής (κατά κανόνα φυσικού αερίου) που μπαίνει στο σύστημα. Οσο περισσότερη πράσινη ενέργεια όμως εισρέει στο δίκτυο, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες για τις πιο ακριβές συμβατικές μονάδες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώρηση της χονδρικής τιμής.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ειδικά φέτος, η οριακή τιμή μειώθηκε σημαντικά, κυρίως εξ αιτίας της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης ρεύματος. Η υποχώρηση αυτή πάντως δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη πτώση στα τιμολόγια λιανικής. Η πτώση της ΟΤΣ είχε, μεγαξύ άλλων, ως αποτελεσμα τη μαύρη τρύπα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, ο οποίος πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, καλύπτοντας τη διαφορά ανάμεσα στην Οριακή Τιμή και τις εγγυημένες τιμές ανά τεχνολογία ΑΠΕ.

Η ΓΕΝΟΠ σε χθεσινή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «ταφόπλακα» για τη ΔΕΗ τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, εκτιμώντας το φορτίο για την επιχείρηση σε 150 εκατ. ευρώ για φέτος και σε 300 εκατ. ευρώ για το 2017.

Προειδοποιήσε μάλιστα ότι το έξτρα κόστος θέτει σε κίνδυνο την πρόσφατη απόφαση για την έκπτωση κατά 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

«Φοβόμαστε ότι η ΔΕΗ είναι υπό την απειλή κατάρρευσης και ευχόμαστε στον υπουργό να μην κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις διαδικασίες του άρθρου 99», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, η οποία κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για τον χαρακτηρισμό των λιγνιτικών μονάδων που συνδέονται με την τηλεθέρμανση πόλεων ως ΣΗΘΥΑ, προκειμένου να εντάσσονται στο σύστημα με τον ίδιο τρόπο και να πληρώνονται αντίστοιχα.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Ταφόπλακα στη ΔΕΗ με κυβερνητική εντολή 

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ αντί να λύσει το «γόρδιο δεσμό» των υπερβολικών ενισχύσεων στην «πράσινη ενέργεια», περιπλέκει και δυσκολεύει τα πράγματα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και τη συνεισφορά των προμηθευτών στην κάλυψη των ελλειμμάτων, όπως είναι εύκολα αντιληπτό η ΔΕΗ θα κληθεί να «πληρώσει για μια ακόμη φορά το μάρμαρο» καθώς της αναλογεί το 90% της αγοράς.

Η ΔΕΗ θα επωμιστεί ένα μεγάλο φορτίο από τη ρύθμιση αυτή καθώς θα κληθεί να πληρώσει  150 εκατομμύρια ευρώ για φέτος και άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ , την επόμενη χρονιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η απόφαση για τη έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, όπως είχε την ευκαιρία να τονίσει και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θεωρεί ότι το νομοσχέδιο επιβαρύνει δυσβάστακτα τη ΔΕΗ με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Απόδειξη αυτών το γεγονός ότι στη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής το σύνολο των εκπροσώπων των ΑΠΕ ήταν υπέρ των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.
 
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν είναι αντίθετη με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Διαφωνεί όμως με την αλόγιστη ανάπτυξή τους και τις υπερβολικές επιδοτήσεις των κρατικοδίαιτων επενδυτών τις οποίες τελικά καλείται να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ειδικό τέλος ΑΠΕ, που μετονομάστηκε σε ΕΤΜΕΑΡ για να καλυφθεί η επιδότηση των ΑΠΕ, αυξήθηκε κατά 9.500% ( από 0,30 λεπτά /MWh σε 30 ευρώ/ MWh) και πληρώθηκε εξολοκλήρου από τους καταναλωτές. 

Φοβόμαστε ότι η ΔΕΗ είναι υπό την απειλή της κατάρρευσης και ευχόμαστε στον υπουργό να μην κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις διαδικασίες του «άρθρου 99».

Στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατέθεσε πρόταση ( με την οποία συμφώνησε και και ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μ.Φιλίππου)  για τον χαρακτηρισμό των λιγνιτικών μονάδων, που συνδέονται με την Τηλεθέρμανση των πόλεων και εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες, ως ΣΗΘΥΑ. Πρότεινε να εντάσσονται στο σύστημα με τον ίδιο τρόπο και να πληρώνονται αντίστοιχα, ώστε να μην υπάρχει μεροληψία σε βάρος της ΔΕΗ.
   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/8/2016

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *