Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Φώφη Γεννηματά: «Είναι η ώρα της ενότητας της Κεντροαριστεράς»

Το ρόλο του κυριότερου εκφραστή της “μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης” διεκδίκησε για το ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία της στην κεντρική επιτροπή, η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, στέλνοντας μήνυμα συσπείρωσης της κεντροαριστεράς εν όψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης...Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την πρόσκληση σ’ όλα τα στελέχη του χώρου να συμπράξουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να συνδιαμορφώσουν την πορεία προς ένα ανοικτό συνέδριο συγκρότησης της παράταξης.

«Είναι ώρα να κάνουν ανάλογο βήμα όλα τα στελέχη και οι δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου που δεν είναι ακόμη μαζί μας. Βήμα ενότητας, συσπείρωσης, κοινής δράσης για τη μεγάλη κεντροαριστερά, την ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Και να διαμορφώσουν μαζί μας τους όρους, τις προϋποθέσεις, τον οδικό χάρτη για το συνέδριο μας - μέσα στο 2017 - που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της παράταξης. Τους περιμένουμε. Τώρα και όχι αύριο», είπε η κ. Γεννηματά.

Άφησε αιχμές, χωρίς να τους κατονομάσει, για τη στάση των τριών πρώην κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «ελιτίστικες κινήσεις που διασπούν και αποδυναμώνουν, που αντιστρατεύονται και δεν υπηρετούν τη συνοχή και τη δυναμική της παράταξης, δεν έχουν καμιά απήχηση στην κοινωνία. Δεν έχουν καμία τύχη. Ιδιαίτερα στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών έχουν ηθική υποχρέωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Αν δεν το πράξουν αυτό, σημαίνει ότι άλλοι είναι οι στόχοι τους».

Χαιρέτησε ως θετικό ότι ανταποκρίθηκε ήδη στο κάλεσμα το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, του Γιώργου Παπανδρέου, ζητώντας απ’ όλες τις δυνάμεις να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να συνδιαμορφώσουν τις πολιτικές, «να συμβάλλουν στη νέα πορεία μας στην ελληνική κοινωνία».

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι επιδιώκει να συγκροτηθεί ευρεία προοδευτική παράταξη.

«Διεκδικούμε να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας. Που θα επιβάλλει την εθνική συνεννόηση και θα εγγυηθεί ότι η πορεία εξόδου από την κρίση θα γίνει πράξη».

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η γραμμή είναι ξεκάθαρη ασκώντας κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ.

«Αυτόνομη πορεία, διακριτός ρόλος, προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός λόγος. Το ισχυρό αντιπολιτευτικό μας μέτωπο απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα ανοιχτά τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπά του με τη δεξιά. Ότι αποτέλεσε διαχρονικά και θα αποτελεί και στο μέλλον, τον εκφραστή του προοδευτικού πολιτικού πόλου και τον κύριο αντίπαλο της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν αλλάξει. Μένουν προσκολλημένοι στο κομματικό κράτος. Πιστεύουν ότι όλα θα τα λύσει από μόνη της η αγορά. Δεν έχουν τίποτε να πουν, να προτείνουν για τις συντάξεις, τους άνεργους, τα νοικοκυριά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την κοινωνική πρόνοια. Δεν δίστασε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει για ‘μονομερείς ενέργειες’ για τους φόρους. Ξαναγυρίζει στην εποχή των Ζαππείων. Το θαύμα διήρκησε μόνο 3 ημέρες. Γιατί η ΝΔ έσπευσε -και ενόψει συνάντησης με την κα Μέρκελ- να συμμαζέψει τις ηρωικές δηλώσεις του αρχηγού της. Γι’ αυτό λέμε ναι στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό λέμε όχι στη δεξιά παλινόρθωση. Οφείλουμε να σπάσουμε το τεχνητό διχαστικό δίπολο ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί πια παγίδα για τη χώρα και το λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε υψηλούς τόνους επέκρινε την κυβερνητική τακτική για την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για χιλιοπαιγμένο έργο.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας συνθηκολόγησης ηττημένου. Υπογράφει μέχρι σήμερα ό,τι της ζητηθεί, χορεύοντας στο ρυθμό των πλέον συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Ήδη φαίνεται να συζητά νέα πρόσθετα μέτρα, επώδυνα που προσπαθεί να τα σπρώξει για μετά το 18 υποθηκεύοντας το μέλλον. Όμως ο κ. Τσίπρας και η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή, δεν νομιμοποιούνται να δεσμεύσουν τη χώρα ούτε με Μνημόνιο 3 Plus, ούτε με 4ο Μνημόνιο, ούτε με μόνιμο κόφτη, ούτε με μόνιμη επιτροπεία. Δεν έχει τη νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα ψέματα, ούτε μπορούν να βαφτίζουν το κρέας - ψάρι».

Επίσης, υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε για τους χειρισμούς στο προσφυγικό, ζητώντας να πληροφορηθεί πως διατίθενται τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Με ποιες διαδικασίες διατίθενται τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από ευρωπαϊκά ταμεία, απευθείας στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας; Αντιμετωπίζουν και το προσφυγικό με πελατειακή λογικά. Χιλιάδες προσλήψεις χωρίς σχεδιασμό. Καλώ την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή γι' αυτό το μείζον θέμα».

Μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το λόγο πήρε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να κλείσει η παραφιλολογία για άμεση εκλογή ηγεσίας από τη βάση πριν γίνει συνέδριο, γιατί αυτό είναι αρκετό να χαλάσει τη μέχρι τώρα συνεννόηση. «Τέρμα τα ερμαφρόδιτα σχήματα. Αυτό που θα προκύψει να μην οδηγήσει στο σχήμα "ΠΑΣΟΚ κι άλλες δυνάμεις"» υπογράμμισε.

«Καρφιά» Βενιζέλου κατά Παπανδρέου: «Επωμίστηκα τη φθορά όταν άλλοι έφευγαν σαν ποντίκια από το πλοίο» 

 «Aιχμές» κατά όσων έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και ιδίως κατά του Γιώργου Παπανδρέου άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, λίγες μέρες μετά τη συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ΚΙΔΗΣΟ.

"Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση" τόνισε ο κ. Βενιζέλος και είπε χαρακτηριστικά: "Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη". Παρότι ανέφερε ότι δεν έχει κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν, σημείωσε: "Επωμίστηκα τη φθορά όταν άλλοι έφευγαν σαν ποντίκια από βυθιζόμενο πλοίο".

"Στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας Για εμένα η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος ή φεστιβάλ κυνισμού και τυχοδιωκτισμού" επεσήμανε και εκτίμησε πως οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά.

"Δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων πλέον οντοτήτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μόνο που η μια οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρυμένο brand αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ" υπογράμμισε.

"Είμαστε υποχρεωμένοι να προστρέξουμε τάχιστα στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου μας Η πρόσκληση σε άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι, κινήσεις, πρωτοβουλίες, πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοικτή και επίμονη. Το κυριότερο ζήτημα είναι η πολιτική, προγραμματική κ στρατηγική σαφήνεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του προοδευτικού μεσαίου χώρου... Δεν συγχωρείται πολιτικά οποιαδήποτε στρατηγική αμφιθυμία ως προς την πορεία της χώρας. Δεν συγχωρείται πολιτικά οποιοδήποτε φλερτ με τον λαϊκισμό, στο όνομα της δήθεν επαφής με ένα ακροατήριο. Οποιαδήποτε ένδειξη παιχνιδιού με την πολιτική αστάθεια για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Αν το πλαίσιο αυτό θολώσει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συμπιεστεί στην τεχνητή πόλωση που θα οξυνθεί σκοπίμως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει δίλημμα μεταξύ του συμφέροντος και της προοπτικής της παράταξης και του συμφέροντος και της προοπτικής της Πατρίδας τότε αυτοί νομίζουν ότι έχουν κομματικό πατριωτισμό, αλλά στερούνται πραγματικού πατριωτισμού" είπε, σύμφωνα με το enikos.gr.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *