Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Ποιον ζημιώνει τελικά το σκληρό ΒΡΕΧΙΤ

«Σκληρό» BΡΕΧΙΤ σημαίνει ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα μπορεί να εξάγει ανεμπόδιστα, προϊόντα στην Ευρώπη, οι βρετανικές τράπεζες δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και ακόμα η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία, κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία, δεν θα μπορεί να εξάγει ελεύθερα στη Μ. Βρετανία…


Τη σκληρή εκδοχή του 'διαζυγίου' με την ΕΕ προανήγγειλε χθες, όπως αναμένετο, η Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της χώρας της από την κοινή αγορά. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Όπως εξήγησε μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ: «Σκληρό» BREXIT σημαίνει ότι στο εξής η Μεγάλη Βρετανία δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει ανεμπόδιστα, προϊόντα στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι βρετανικές τράπεζες που είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα αφού συνεισφέρουν το 8% του συνολικού ΑΕΠ, δεν θα μπορούν επίσης να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Σημαίνει όμως ότι και η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία, κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία, δεν θα μπορεί επίσης να εξάγει πλέον τόσο εύκολα στη Μ. Βρετανία '.

Και η δε βρετανική αγορά, όπως εξηγεί ο επιφανής οικονομολόγος, ενδιαφέρει κυρίως τη γερμανική βιομηχανία αφού είναι η τρίτη σημαντικότερη αγορά για τη Γερμανία.

'Και άλλες χώρες εξάγουν όμως προς τη Βρετανία. Και οι δυο πλευρές λοιπόν θα πρέπει να υπολογίζουν με υψηλότερα εμπορικά κόστη. Αυτό αφορά φυσικά περισσότερο τη Μ. Βρετανία επειδή είναι μικρότερη από την ΕΕ, εντούτοις θα είναι επώδυνο και για εμάς '.

Πιο ευέλικτη η Βρετανία ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φουστ
Για ποιόν όμως θα είναι πιο επώδυνο το σκληρό αυτό 'διαζύγιο ';

'Καταρχήν ασφαλώς για τη Μ. Βρετανία διότι για την ίδια η ΕΕ αποτελεί έναν τεράστιο οικονομικό χώρο. Για την ΕΕ αντίθετα, η Βρετανία είναι σημαντική, ωστόσο είναι μια από τις πολλές αγορές. Παρά ταύτα ( hellip;) για τη Μ. Βρετανία θα είναι σίγουρα πιο εύκολο να αντιδράσει με μεγαλύτερη ευελιξία στα νέα δεδομένα. Μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος, σε μείωση της φορολογίας, να δημιουργήσει μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ και επιπλέον δεν θα υπάγεται πλέον στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ελέγχου των επιδοτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι σε θα μπορούσε να προσφέρει επιδοτήσεις και κίνητρα σε συγκεκριμένους τομείς, προκειμένου να προσελκύσει θέσεις εργασίας. Θα μπορούσε να οικοδομήσει το προφίλ φορολογικού παραδείσου ( hellip;) και να προσελκύσει έτσι επιχειρήσεις '.

Μπορεί λοιπόν, όπως επισημαίνει ο Κλέμενς Φουστ, η Μ. Βρετανία να έχει το μειονέκτημα ότι είναι μικρότερη και πιο εξαρτημένη από την ΕΕ απ΄ ό,τι ισχύει αντίστροφα, ωστόσο είναι πιο ευέλικτη και ως εκ τούτου μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στα νέα δεδομένα.
 Κώστας Συμεωνίδης/DW

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *