Ξεκινά αύριο η διάσκεψη για το Κυπριακό

Πολιτική, Κυπριακό,

Αρχίζει αύριο το πρωί στη Γενεύη η διάσκεψη για το Κυπριακό. Εκτιμάται ότι την Πέμπτη στην πολυμερή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, δεν θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα, αλλά ούτε και ναυάγιο..

 
Στη Γενεύη ξεκινά αύριο η διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού. Σήμερα ωστόσο το βράδυ ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στη Γενεύη για να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη των επαφών τους μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου. Από αύριο και μέχρι την Τετάρτη, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα επιδιώξουν να κλείσουν όσο το δυνατό περισσότερα κεφάλαια που εκκρεμούν στην εσωτερική πτυχή του προβλήματος. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων: της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Στη διάσκεψη η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της εκπροσώπησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων καθώς από την Τουρκία διαμηνύεται ότι στη Γενεύη θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και όχι ο Ταγίπ Ερντογάν. Διπλωματικές πηγές ωστόσο δεν αποκλείουν τη μετάβαση του κ. Ερντογάν την ύστατη στιγμή, κάτι που θα κρίνει το επίπεδο εκπροσώπησης και της Ελλάδας και της Βρετανίας. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να γίνει γνωστό το περιεχόμενό της. Εκτός από την ΕΕ, στο χώρο της διάσκεψης θα βρίσκονται εκπρόσωποι και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά πάσα πιθανότητα σε επίπεδο πρέσβεων.

Αντιδράσεις στη δήλωση Αναστασιάδη ότι εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία


Ένα θέμα που θα προκύψει με την έναρξη της συνάντησης της Πέμπτης, είναι η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη βάση γνωματεύσεων που πήρε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα δηλώσει ότι στη διάσκεψη εκπροσωπεί και την Κυπριακή Δημοκρατία, ως συμβαλλόμενο μέρος, πέραν της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της τουρκικής πλευράς, όπως διεφάνη και από επιστολή του Μουσταφά Ακιντζί στον γγ. του ΟΗΕ.

Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι την Πέμπτη δεν θα έχουμε τελικό αποτέλεσμα, ούτε όμως και ναυάγιο. Σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί σε κάποιο επόμενο στάδιο που θα οριστεί και το οποίο φαίνεται να έχει σχέση και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας με τις συνταγματικές αλλαγές που επιχειρεί να επιφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία/DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου