Η Γερμανία καλεί την ΕE να επιταχύνει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με χώρες της Ασίας

Ε.Ε., Οικονομία, εμπόριο, Ασία, Γερμανία,

Σε κείμενο που παρουσιάσθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, η Γερμανία επαναλαμβάνει την άποψή της ότι ο Τραμπ, σε συνδυασμό με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δημιουργούν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία...

 

Η Γερμανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τη σύναψη συμφωνιών για το άνοιγμα του εμπορίου με δώδεκα ή και περισσότερες χώρες, κυρίως στην Ασία, και για την τόνωση της υποστήριξης προς το ελεύθερο εμπόριο σ’ όλον τον κόσμο ως απάντηση στον σκεπτικισμό που εκφράζει γι’ αυτό ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κείμενο που παρουσιάσθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε συνάντηση στις Βρυξέλλες και το οποίο είδε το Ρόιτερς, η κορυφαία οικονομική δύναμη της Ευρώπης επαναλαμβάνει την άποψή της ότι ο Τραμπ, σε συνδυασμό με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δημιουργούν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Η Ένωση πρέπει να προωθήσει κοινές πολιτικές σε τομείς όπως η άμυνα, η διπλωματία και η οικονομία, προσθέτει.

Αφού απαριθμώνται 12 χώρες, κυρίως στην Ασία, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια συνομιλιών με τις Βρυξέλλες, στο γερμανικό κείμενο αναφέρεται: «Η Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει τώρα την πρωτοβουλία για να κάνει αποφασιστικής σημασίας πρόοδο σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Στο κείμενο επισημαίνεται πως μπορεί να συναφθούν συμφωνίες με την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Ινδία, την Κίνα, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Επισημαίνεται επίσης ότι συνομιλίες που χρονολογούνται εδώ και μια 20ετία με τις έξι αραβικές χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έχουν τελευταία δείξει μικρή πρόοδο.

Πάντως, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διαμήνυσε την Παρασκευή ότι η Ευρώπη, η διατλαντική σχέση του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον και η πολυμερής προσέγγιση θα παραμείνουν βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Μιλώντας σε διπλωμάτες στο Βερολίνο αφού παρέλαβε το υπουργείο από τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο Γκάμπριελ τόνισε επίσης ότι τα λαϊκιστικά κινήματα εκμεταλλεύονται τους φόβους των ανθρώπων δίνοντας υποσχέσεις για νέες, εθνικιστικές προτεραιότητες, αλλά θα ήταν «τεράστιο λάθος» να κινηθεί κανείς προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Γερμανία, συνέχισε, θα πρέπει να αντιδράσει με αυτοπεποίθηση στις πολιτικές αλλαγές που συντελούνται στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον Ρεξ Τίλερσον, το συντομότερο δυνατόν.
Ρόιτερς / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου