Η Β' αξιολόγηση στο σημερινό Eurogroup

Ε.Ε., Eurogroup, B΄ Αξιολόξηση, Οικονομία,

Η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης θα επιβεβαιωθεί στο σημερινό Eurogroup και η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στο προσεχές μέλλον, ανέφερε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνη σύμφωνα με το ΑΜΠΕ...


Η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης θα επιβεβαιωθεί στο σημερινό Eurogroup και η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, μεταξύ Αθήνας και θεσμών, στο προσεχές μέλλον, ανέφερε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι δυνατό να συμφωνηθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση είναι η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν και επομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν επιστολή στους θεσμούς καταγράφοντας τις σκέψεις τους. «Η επιστολή αποτελεί καλό σημειό εκκίνησης για μια συμφωνία» ανέφερε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις. Όπως είπε ο ίδιος, από τη μία υπάρχουν τα θέματα της αξιολόγησης (μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων, ενέργειας κτλ.) και από την άλλη τα θέματα που εγείρει το ΔΝΤ και συγκεκριμένα τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το 2018. Στις συζητήσεις, πάντως θα ληφθεί πιθανότατα υπόψη η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016, ενδεχομένως και του 2017.

Όσον αφορά το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση. Ειδικότερα, όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε ότι η πλήρης συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις.

Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, καθώς όπως είπε από τον Μάρτιο και μετά αρχίζει μια «μακρά εκλογική περίοδος» για μια σειρά από κράτη-μέλη.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό


Εξάλλου, τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προόδου πριν από το Συμβούλιο υπουργών Eurogroup, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος ενόψει του Eurogroup», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας πως «στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Ράνια Σβίγκου: Στο Eurogroup να καταγραφεί η επιθυμία όλων των πλευρών για επίτευξη συμφωνίας


«Αυτό που επιθυμούμε εμείς στο Eurogroup, είναι να καταγραφεί η επιθυμία όλων των πλευρών για επίτευξη συμφωνίας, με δεδομένη τη δική μας διαφωνία σε οποιοδήποτε νέο μέτρο» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ.

Επεσήμανε δε, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, ενώ για το δεύτερο ανέφερε, ότι αν και δημόσια μιλά για το χρέος και την ανάγκη μικρότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, στην πραγματικότητα πιέζει για περισσότερα μέτρα την ελληνική κυβέρνηση και δεν πιέζει προς την πλευρά της Ευρώπης για το χρέος.

Αναφορικά με το πώς θα προσέλθει ο υπουργός Οικονομικών σήμερα στο Eurogroup, είπε ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει δημόσια τονίσει πως «εφόσον το ΔΝΤ επιμείνει ότι δεν μπορούν να βγουν τα πρωτογενή πλεονάσματα από την Ελλάδα, το μόνο που θα μπορούσε να δεχτεί ως συμβιβαστική πρόταση η ελληνική κυβέρνηση, είναι την επέκταση του ήδη υπάρχοντος "κόφτη" για ένα χρόνο, γνωρίζοντας, βέβαια, ότι αυτός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, με δεδομένα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και γι' αυτό το έτος, αλλά και για τα επόμενα».

Η κ. Σβίγκου κατέληξε λέγοντας, ότι σε αυτήν την δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης, η αντιπολίτευση θα πρέπει «να απαντήσει ευθαρσώς: Πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα 4,5 δισ.; Πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει νομοθέτηση νέας περικοπής στις συντάξεις και νέας μείωσης του αφορολόγητου; Ή πιστεύει, άρα πρέπει να ταχθεί στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, ότι τέτοιες απαιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές;».

Όλγα Γεροβασίλη: Το Eurogroup θα δώσει ένα σήμα ότι έχει γίνει πρόοδος


Το Eurogroup θα δώσει ένα σήμα ότι έχει γίνει πρόοδος και είμαστε σε καλό δρόμο, εκτίμησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη τη Δευτέρα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αlpha 989». «Η ασάφεια και η καθυστέρηση δεν βοηθά κανέναν, ούτε την ελληνική οικονομία να ανακάμψει, ούτε τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου