Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Εurogroup της 7ης Απριλίου

Β' αξιολόγηση, διαπραγματεύσεις, ΔΝΤ, Ε.Ε.,

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το Εurogroup της 7ης Απριλίου, που έβαλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι εφικτή. Προϋπόθεση να ξεπεραστούν τα εμπόδια...


Εφικτή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια, ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Αυτό επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, σύμφωνα με τον ιστοχώρο DW.gr, προσθέτοντας ότι στις τετραήμερες διαπραγματεύσεις της περασμένης βδομάδας στη βελγική πρωτεύουσα μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος, στην ουσία έκλεισε το ζήτημα των δημοσιονομικών μέτρων για την διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Ανοικτά απομένουν δύο ζητήματα, οι αλλαγές στα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το σημαντικό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι πως πλέον οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που πρέπει να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση, που σημαίνει ότι οι επικεφαλής των θεσμών όταν επιστρέψουν στην Αθήνα θα χρειαστούν πολύ λίγο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

Στόχος τον Μάιο συνολική συμφωνία


Σε σχέση με τις αλλαγές στα εργασιακά, οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που πιέζουν την κυβέρνηση γιατί όπως έχει αποφανθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αντιβαίνει στους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού και για το λόγο αυτό ζητούν την πώληση εργοστασίων της εταιρείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έβαλε το ορόσημο της 7ης Απριλίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προφανώς γιατί ανησυχεί για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης στην πραγματική οικονομία, αλλά και γιατί αν κλείσει η αξιολόγηση στην εν λόγω συνεδρίαση του Εurogroup, θα ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη το Μάιο συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος, ώστε να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου