Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Αλ. Τσίπρας: «Ας προσέλθουμε σ' ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας». (vid)

Πρόσκληση Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Γ.Σ. του ΣΕΒ για πολιτικό διάλογο μπροστά στον κίνδυνο αδιεξόδου για το χρέος...

Να αλλάξει τα δεδομένα επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέποντας ορατό το ενδεχόμενο να βρεθεί με μια θολή λύση για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός διαμηνύει στους δανειστές ότι η Αθήνα θα κάνει δεκτή μόνο μία λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές και καλεί τις πολιτικές δυνάμεις ανοιχτά σε μία διαδικασία συνεννόησης για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο Αλέξης Τσίπρας διετύπωσε δημόσια την πρόσκληση για πολιτικό διάλογο.

Μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» και διατύπωσε την πρόσκλησή του, λέγοντας «ας προσέλθουμε σ' ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας, με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας».

Ισχυρίστηκε δε ότι «εδώ δεν κρίνονται οι επόμενες ημέρες ή μήνες, μια εκλογική νίκη ή ήττα, εδώ κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, στοχοπροσηλωμένοι αλλά και ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο».

Απευθυνόμενος στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση για μία «καθαρή λύση» στο ελληνικό ζήτημα. «Καθαρή λύση για την Ελλάδα είναι η λύση που δεν θα δημιουργεί ή δεν επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές, που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον» διευκρίνισε και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή μετά από επτά χρόνια κρίσης Ελλάδα και Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να δώσουν αυτή την «καθαρή λύση».

«Η Ελλάδα θα κάνει δεκτή μόνο μια λύση που θα εξασφαλίζει την έξοδο στις αγορές άμεσα και με βιώσιμους όρους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επιμένοντας στην αναζήτηση μίας συμφωνίας, που όμως αυτή την ώρα δεν διαφαίνεται.

Ξεκαθάρισε ότι η λύση που μας προτάθηκε στο τελευταίο Eurogroup δεν έγινε δεκτή γιατί δεν εξασφάλιζε την έξοδο της χώρας στα αγορές και άρα από τα μνημόνια.

Ήρθε η ώρα να κάνουν και οι άλλοι το καθήκον τους


«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι θετικές, αλλά η τεχνητή και άσκοπη συντήρηση της αβεβαιότητας γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν επιτρέπει ακόμη να αναπτυχθεί δυναμική στην οικονομία και κατέστησε σαφές ότι η αξίωση μας για μια καθαρή λύση για το χρέος,  θα επιφέρει μια σειρά από θετικές συνέπειες όπως τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως έχει καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους. Λύση, που όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Ζητούμε σήμερα από την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές με αξιώσεις, Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτή τη λύση», είπε συγκεκρεκριμένα.

Υπάρχουν οι τεχνικές λύσεις που συμφιλιώνουν την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη χωρίς επιπλέον κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η ελληνική πλευρά μπορεί να βρει το βέλτιστο ύψος πλεονασμάτων που εξυπηρετούν την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων αλλά δημιουργούν και το δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές.

Τέτοιες προτάσεις είπε ο Αλέξης Τσίπρας έχουν κατατεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και από θεσμικούς ή μη ξένους αναλυτές και ζήτησε να γίνουν  αποδεκτές.

Καθαρή λύση για την έξοδο στις αγορές


Ο πρωθυπουργός είπε ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές αρχικά θα γίνει δοκιμαστικά το Σεπτέμβρη του 2018 και μετά θα υπάρξει η δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Όπως σημείωσε αυτό είναι το κριτήριο μιας χειροπιαστής επιτυχίας και όχι επικοινωνιακής, ή επίπλαστης. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος, αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αυτή η επιτυχία δεν αφορά το αφήγημα μιας κυβέρνησης, αλλά το μέλλον της χώρας, είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης πως δεν κρίνονται οι επόμενες μέρες ή οι επόμενοι μήνες ή μια εκλογική νίκη αλλά κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης πως για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή τη καθαρή λύση.

Με το βλέμμα στην ανάπτυξη


Προϋπόθεση για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται στην εξωστρέφεια και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΒ είπε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο 5 δισ. ευρώ ως το 2021, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως η περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών.

Αναφέρθηκε στην επενδυτική πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Equifund, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Συνεπενδύσεων, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, τα οποία θα διαθέσουν συνολικά μέσα στο 2017 πάνω από 3 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων, με βασικό στόχο την αποτελεσματικότητα και τη συνολική αντιμετώπιση και διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως με το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων αίρονται γραφειοκρατικά βάρη και επιταχύνεται η υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων και χαρακτήρισε πολύπλευρο εργαλείο τον  αναπτυξιακό νόμο.

Οι θετικές εξελίξεις που διεκδικούμε για το δημόσιο χρέος θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα οδηγώντας στην οριστική εξάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Στο πάγιο αίτημα των βιομηχανιών για την ακριβή ενέργεια που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα τους έγιναν σημαντικές αλλαγές είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην κατάργηση ήδη από πέρυσι του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή. Είπε επίσης πως στις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης εντάσσεται και η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, σε πλήρη συμφωνία και εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ  για την  ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Όσον αφορά τον τομέα των υποδομών, σημείωσε πως δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε ότι βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη σημαντικά έργα υποδομών για την κατασκευή δρόμων και την αναβάθμιση λιμένων και μεταφορών.

Η κυβέρνηση κατήρτισε ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, το λεγόμενο Growth Strategy, που θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί με το σύνολο των φορέων το προσεχές διάστημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ανεπίδεκτη αλλαγών, μετασχηματισμών και μεταρρυθμίσεων, όπως ορισμένοι με διδακτικό ύφος μας κατηγορούν», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, για να πει επίσης ότι «αναλάβαμε επιλογές με σημαντικό κόστος, αλλά με κριτήριο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεμπλοκή μας από τα μνημόνια». Τη σπουδαία προσπάθεια που έγινε την αναγνωρίζουν πλέον τόσο οι θεσμοί οι εταίροι μας, όσο όμως και αξιόπιστοι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα, τόνισε.

left.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *