Σάλος από την απόφαση Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Συμφωνία του Παρισιού, Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, κόσμος,

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια...

 
«GOODBYE AMERIKA»! Αυτός είναι ο τίτλος του σημερινού πρωτοσέλιδου της Liberation πάνω σε μαύρο φόντο, στο χρώμα του πετρελαίου που καλύπτει τη λέξη Αμερική, μετά από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Η γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή «ιστορικό λάθος» και «διεθνή ντροπή» τονίζοντας ότι: «η έξοδος απ’ τη συμφωνία είναι μια νίκη για το πιο άγριο λόμπι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων».

 Εμανουέλ Μακρόν: «H Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα»

 
Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μιλώντας και στα αγγλικά «για τους Αμερικανούς φίλους μας», όπως είπε, τόνισε με ειρωνικό ύφος:

«Ας κάνουμε τον πλανήτη μας σπουδαίο ξανά» και κάλεσε όσους Αμερικανούς απογοητευτήκαν από τον πρόεδρό τους να μεταναστεύσουν στη Γαλλία.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας, επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας κι αν δεν κάνουμε τίποτα τα παιδιά μας θα γνωρίσουν έναν κόσμο πολέμων, μετανάστευσης, έναν επικίνδυνο κόσμο», είπε στο μήνυμά του ο Μακρός και συνέχισε:

«Σέβομαι την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πιστεύω ότι είναι λάθος και για τις ΗΠΑ και για τον πλανήτη μας».
«Θέλω να πω στις ΗΠΑ, οι φίλοι, πιστεύουν σε εσάς. Ο κόσμος πιστεύει σε εσάς. Ξέρω ότι είστε ένα σπουδαίο έθνος. Ξέρω την ιστορία σας, την κοινή μας ιστορία. Στους επιστήμονες, σε όσους απογοητεύτηκαν από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, τους λέω ότι εδώ στη Γαλλία θα βρουν μια δεύτερη πατρίδα. Ελάτε να δουλέψετε εδώ, να βρούμε λύσεις για τον πλανήτη μας, για το περιβάλλον μας. Σας διαβεβαιώ, η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος και κατέληξε:

«Όπου κι αν ζούμε, μοιραζόμαστε την ίδια ευθύνη: ας κάνουμε τον πλανήτη μας σπουδαίο ξανά».
Ο Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κάθε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού και τόνισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «διέπραξε ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας (…) Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται. (…) Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)».

Δεν ήταν όμως μόνο ο Γάλλος πρόεδρος που αντέδρασε έντονα στην αιφνιδιαστική απόφαση του Τραμπ.

 
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση αυτή και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού.
Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο Καναδάς θα συνεχίσει να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

«Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντεζάρικ.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση Τραμπ, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Ευρώπη, να ηγηθεί της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι δεν πρέπει να «υποχωρήσουμε» από τη Συμφωνία του Παρισιού, ενώ ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εκτίμησε ότι η Πέμπτη ήταν «μια θλιβερή ημέρα για τον κόσμο».

Τη θέση που αφήνουν οι ΗΠΑ, έρχεται να καλύψει η Κίνα. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα Παρασκευή (02.06.2017) ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για να συναντηθεί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυο πλευρές θα τονίσουν ξανά πως είναι αποφασισμένες να ηγηθούν της μάχης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Από το Βερολίνο, ο Κινέζος πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη Συμφωνία του Παρισιού», προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να το κάνει «με τη συνεργασία των άλλων». Σήμερα ο Λι πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου