ΟΠΑΠ: Τα «φρουτάκια» στην Ελλάδα, οι μετοχές στο Λιχτενστάιν!

Κοινωνία, ΟΠΑΠ, UNFOLLOW, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος,

Την ώρα που η ΟΠΑΠ ΑΕ ετοιμάζεται να γεμίσει τις γειτονιές της Ελλάδας με μικρά καζίνα, αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα για τη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας που ελέγχει το 33% του ΟΠΑΠ σε ένα αγνώστου ταυτότητας ίδρυμα στο Λιχτενστάιν, σημειώνει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στο UNFOLLOW  ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος...


Η ΟΠΑΠ ΑΕ γεμίζει τις πόλεις της χώρας με «φρουτάκια». Οι πρώτες «ουρές» πολιτών που σπεύδουν να αγοράσουν «ελπίδα» και κέρδη από το νέο εθιστικό τζόγο που με τη βούλα του κράτους μπαίνει σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας είναι γεγονός. Την ίδια ώρα που οι Έλληνες έσπευσαν να καταθέσουν τα χρήματα τους στο ιδιωτικό μονοπώλιο του τζόγου, οι μέτοχοι της εταιρείας ολοκλήρωσαν την μεταβίβαση των μετοχών της Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd, η οποία ελέγχει το 33% του ΟΠΑΠ, σε ένα «ίδρυμα» με έδρα το Λιχτενστάιν, χωρίς μετόχους, και με άγνωστους δικαιούχους και διασυνδέσεις!

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε η ίδια η ΟΠΑΠ ΑΕ προς τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών: «Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης την οποία έλαβε από τη “Valea Foundation” την 01.02.2017 ότι, ως αποτέλεσμα μεταβίβασης μετοχών, το “Valea Foundation” ελέγχει έμμεσα την Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd, η οποία με τη σειρά ελέγχει έμμεσα τα δικαιώματα ψήφου που ενσωματώνονται στο 33% των μετοχών της εταιρείας (δηλαδή συνολικά 105.270.000 δικαιώματα ψήφου ενσωματωμένα σε μετοχές της Εταιρείας). Η ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώθηκε η συναλλαγή ήταν 30.01.2017». Και στην ανακοίνωση υποσημειώνεται ότι: «Η VALEA FOUNDATION είναι ο μοναδικός μέτοχος της VALEA HOLDING AG. Η VALEA FOUNDATION δεν έχει μετόχους και δεν ελέγχεται από κανένα πρόσωπο. H VALEA HOLDING AG είναι ο μοναδικός μέτοχος της KKCG HOLDING AG. Η KKCG HOLDING AG είναι ο μοναδικός μέτοχος της KKCG AG. Η KKCG AG κατέχει άμεσα το 75% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου του SAZKA Group a.s. και ασκεί από κοινού έλεγχο στο SAZKA Group a.s. μαζί με την ΕΜΜΑ GAMMA LIMITED στην οποία τελικός ελέγχων είναι ο κ. Jiri Smejc. Η SAZKA Group a.s. κατέχει το 66,7% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Emma Delta Management Ltd, ενώ το υπόλοιπο 33,3% ελέγχεται από τον κ. Γεώργιο Μελισσανίδη μέσω της εταιρείας Georgiella Holdings Co. Limited, σύμφωνα με το έντυπο γνωστοποίησης TR1 της 29.07.2014. Η Emma Delta Management Ltd είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει δικαιώματα ψήφου στην Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd, η οποία είναι ο μοναδικός μέτοχος της Emma Delta Hellenic Holdings Ltd, η οποία κατέχει το 33% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της ΟΠΑΠ Α.Ε.».

Αυτό που αποδεικνύεται από αυτό τον κυκεώνα εταιρικών σχέσεων και μεταβιβάσεων είναι ότι τα αφεντικά του ΟΠΑΠ την «έκαναν» για το Λιχτενστάιν, αυτό τον ιδιότυπο και ανεξέλεγκτο φορολογικό παράδεισο στην Ευρώπη. Μάλιστα. το «ίδρυμα» Valea Foundation. στο οποίο μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της Emma Delta, «δεν έχει μετόχους, ούτε ελέγχεται από κανέναν»!

Όμως, τα προβλήματα δεν περιορίζονται απλώς στην μεταβίβαση του ελέγχου σε μια εταιρική οντότητα σε έναν φορολογικό παράδεισο. Μια ματιά στην ιστοσελίδα με τις σχετικές αποκαλύψεις για τα Panama Papers, όπου καταγράφεται ένας κυκεώνας off-shore εταιριών, εντοπίζει και μια εταιρεία με παρεμφερές όνομα, τη Valea Goodwill Foundation. Μπορεί φυσικά να πρόκειται για «τυχαία συνωνυμία». Μπορεί όμως και όχι. Μήπως, όμως, οι ιθύνοντες του χρηματιστηρίου και των εποπτικών αρχών που έφαγαν «αμάσητη» πριν από τις τρεις μήνες, την ανακοίνωση της μεταφορά των μετοχών, θα έπρεπε να ελέγξουν το παρελθόν των συγκεκριμένων εταιρειών; Γνωρίζει η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ποιοι είναι οι δικαιούχοι της Valea Foundation, η οποία πλέον ελέγχει την ΟΠΑΠ ΑΕ;

Και το πράγμα γίνεται πιο σοβαρό γιατί πρόκειται για τη μεταβίβαση των μετοχών μιας από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας, σε ένα ίδρυμα που, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Λιχτενστάιν, δεν έχει μετόχους, αλλά δικηγόρους και διαχειριστές, ιδρυτές και δικαιούχους. Άραγε οι ιδρυτές και οι δικαιούχοι του Valea Foundation είναι οι ίδιοι γνωστοί μέτοχοι της ΟΠΑΠ, δηλαδή οι Τσέχοι επενδυτές και οικογένεια Μελισσανίδη ή κάποιοι άλλοι αγνώστων στοιχείων; Άραγε σχετίζεται η Valea Foundation με έδρα το Λιχτενστάιν με τη Valea Goodwill Foundation που βρέθηκε στις λίστες των Panama Papers;

Η δημιουργία μιας offshore εταιρείας και η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, μετοχών, κεφαλαίων και άλλων εταιρειών σε αυτήν, είναι γνωστό ότι δεν αντιβαίνει σε κανέναν νόμο. Ωστόσο εδώ δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε εταιρεία. Αλλά για το εγχώριο μονοπώλιο του τζόγου.

Η απόφαση της Emma Delta να μεταφέρει τις μετοχές της σε εταιρεία με έδρα το Λιχτενστάιν δεν έγινε σε τυχαίο χρόνο. Φυσικά, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θα απολαμβάνει πλέον η εταιρεία που ελέγχει τον ΟΠΑΠ – σε βάρος φυσικά των κρατικών ταμείων – σίγουρα αποτελούν δέλεαρ. Είναι, όμως, το μοναδικό; Πολύ σύντομα όπως προαναφέραμε η Ελλάδα θα μετατραπεί σε «φρουτοπία». Με βάση το νέο κανονισμό της ΕΕΕΠ για τα φρουτάκια, ο καθένας μπορεί να τζογάρει χωρίς όριο επί της ουσίας όσα χρήματα επιθυμεί, χωρίς πραγματική ταυτοποίηση του ποιοι είναι οι παίκτες, αφού απαλείφθηκε ο όρος της αναγραφής του ΑΦΜ στην κάρτα του παίκτη, και με ορατό τον κίνδυνο να αξιοποιηθούν τα καταστήματα με «φρουτάκια» για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Ο ΟΠΑΠ πλέον έχοντας αποκτήσει ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση από τον ρυθμιστή, την ΕΕΕΠ, μετά την μεταβολή της στάσης της τελευταίας στον κανονισμό για τα φρουτάκια, ανοίγει τα πανιά του.

Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Μια offshore στον έλεγχο της οποίας περνάει το εγχώριο μονοπώλιο του τζόγου. Το γνωστό για τα οικονομικά σκάνδαλα Λιχτενστάιν. Ένα νέο παιχνίδι τα «φρουτάκια» που προσθέσει στους παίκτες «φορολογική ανωνυμία». Μαζεύονται πολλά και ο νοών νοείται…

Ταυτόχρονα, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης απέστειλε την υπ’ αριθμ. 4/2017 εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας με την οποία ζητά τον ορισμό εισαγγελέων για τον παράνομο στοιχηματισμό και την διεξαγωγή τυχερών παιγνίων χωρίς άδεια. Η ορθή κίνηση του αντεισαγγελέα, την οποία ζητούν εδώ και πολλά χρόνια πλήθος φορέων, ήρθε παραμονές της επέκτασης του δικτύου των νόμιμων «κουλοχέρηδων» του ΟΠΑΠ.

Όπως αναφέρει ο κ. Βουρλιώτης στην εγκύκλιο του, «έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί όχι μόνο εστία διαφθοράς και εκμαυλισμού συνειδήσεων, αλλά και πύλη σοβαρής οικονομικής αιμορραγίας για τα έσοδα του κράτους από την απώλεια φόρων, το ποσό των οποίων, σε ετήσια βάση, προσεγγίζει το 1.500.000.000 ευρώ, το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού και της διοργάνωσης και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου, χωρίς την απαιτούμενη προς τούτο άδεια».

Μάλιστα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την εγκύκλιό του καλεί ουσιαστικά σε κάθε περιοχή να υπάρχει και ένας εισαγγελέας ειδικά για τον τζόγο. Όπως αναφέρει σχετικά, «σε συνεννόηση με τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της περιφέρειάς σας, να οριστεί εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος θα εποπτεύει τους διενεργούμενους από τις αστυνομικές αρχές ελέγχους, οι οποίοι θα πρέπει να διενεργούνται συχνά και κατά τρόπο συστηματικό.»

Ο νέος εισαγγελέας κατά του τζόγου, σε συνεργασία με την αστυνομία, θα πραγματοποιεί ελέγχους σε internet καφέ και σε όσους χώρους ψυχαγωγίας έχουν εγκατασταθεί παιχνιδομηχανήματα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Το πρόβλημα του παράνομου τζόγου και των επιπτώσεών του ιδίως ως προς την απώλεια φορολογικών εσόδων είναι γνωστό. Όμως, όταν ο κ. Βουρλιώτης στην εγκύκλιό του κάνει λόγο περί «εστιών διαφθοράς» και «εκμαυλισμού συνειδήσεων», αυτό δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στους χώρους που στεγάζουν τον παράνομο τζόγο. Δυστυχώς, αυτά θα αφορούν και τον νόμιμο τζόγο. Ο τρόπος που μεθοδεύεται η ανάπτυξη των καταστημάτων με τα νόμιμα «φρουτάκια» από τη μεριά των μεγαλομετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ παραπέμπει σε ανάλογες καταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, η ΟΠΑΠ ΑΕ, πατώντας πάνω στο νέο Κανονισμό λειτουργίας των πρακτορείων, «οργώνει» τη χώρα και απαιτεί από τους πράκτορες που την υπέγραψαν να συμμορφωθούν με τις επιταγές της νέας εποχής. Διεύρυνε έμμεσα το ωράριο των πρακτορείων, αφού επέκτεινε τη λειτουργία του τυχερού παιγνίου «Κινο» μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Καλεί τους πράκτορες να προχωρήσουν σε αλλαγές στο εσωτερικό των καταστημάτων τους, με έξοδα που βαραίνουν τους ίδιους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εταιρείας. Εντείνει τις υπόγειες πιέσεις στους πράκτορες που δεν έχουν υπογράψει ακόμα τη σχετική σύμβαση, προκειμένου να «σπάσει» ένα μικρό αλλά δυναμικό μέτωπο που έχει στηθεί απέναντι της.

Υπενθυμίζουμε ότι 11 ενώσεις της Βορείου Ελλάδας, διαφώνησαν με τη γραμμή της Ομοσπονδίας Πρακτόρων και εφαρμόζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Πρακτόρων του Δεκεμβρίου κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της νέας σύμβασης πρακτόρευσης. Η προσφυγή κατά του Κανονισμού Πρακτόρων στο ΣτΕ, σύμφωνα με τους πράκτορες αλλά και έμπειρους νομικούς, θεωρείται βέβαιο ότι θα δικαιωθεί και ο νέος κανονισμός μαζί με τις συμβάσεις θα ακυρωθεί.

Μπροστά στους κινδύνους που διαφαίνονται στον ορίζοντα, η ΟΠΑΠ ΑΕ, έχει ξεκινήσει ένα επικοινωνιακό πόλεμο. Με την συνδρομή πολλών ΜΜΕ, τα οποία τροφοδοτεί με διαφήμιση, επιδιώκει να εμφανίσει το νέο επενδυτικό της σχέδιο μέχρι το 2020, ως «αφετηρία» για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που με τη σειρά τους θα φέρουν αύξηση του τζίρου και άρα και μεγαλύτερα έσοδα στα κρατικά και ασφαλιστικά ταμεία. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι πολύ σύντομα το δίκτυο καταστημάτων της ΟΠΑΠ ΑΕ θα συρρικνωθεί, αφού μια σειρά πρακτόρων θα εξαναγκαστούν να αποχωρήσουν, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, είτε επειδή θα τους αφαιρεθεί η άδεια μέχρι το Φεβρουάριο του 2018, αφού δεν υπέγραψαν τη νέα σύμβαση.

Μαζί με τις υποσχέσεις περί ανάπτυξης, η ΟΠΑΠ ΑΕ, επιχειρεί να φιλοτεχνήσει και το «κοινωνικό» προφίλ της. Έτσι πρόσφατα προχώρησε στην ανακαίνιση δύο ορόφων στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας μας «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Οι νέες πτέρυγες παραδόθηκαν τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Τώρα που ο ΟΠΑΠ άνοιξε πανιά για Λιχνενστάιν, χρειάζεται να αφήσει πίσω κάτι και για τους ιθαγενείς…

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος/UNFOLLOW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου