Νομοθετική ρύθμιση Π. Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους των δήμων

Π. Σκουρλέτης, Αυτοδιοίκηση, Συμβασιούχοι Δήμων,

Τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους των δήμων, που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα παρουσίασε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και στην ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε διαδοχικές συναντήσεις σήμερα το μεσημέρι...


Με τις αντιπροσωπείες της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ συναντήθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών.  Ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος καταθέτει τη Δευτέρα νομοθετική πρωτοβουλία για μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα των δήμων, δήλωσε ότι θεωρεί εφικτό να υπάρξει λύση. Από την πλευρά της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ επιφυλάχτηκε να απαντήσει όταν θα μελετήσει τη νομοθετική ρύθμιση. Σε έκτακτη συνεδρίαση η ΚΕΔΕ θα εκτιμήσει την κυβερνητική ρύθμιση. Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα με τα σκουπίδια στην επικράτεια.

Π. Σκουρλέτης: Θετικό ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους.

Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους ώστε, με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους, να προκύψουν πρόσθετες οργανικές θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν κι αυτές μέσω ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός σημείωσε, ακόμα, ότι είπε στους συνδικαλιστές ότι θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης «να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα».

«Θα εξετάσουμε την πρόταση της κυβέρνησης και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πάνο Σκουρλέτη.

«Η ρύθμιση που μας παρουσίασε η κυβέρνηση, απέχει πάρα πολύ από αυτά που λέμε εμείς, αλλά θα τη δούμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» εξήγησε, αναλυτικά, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στους δήμους.

Είπε επίσης ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα πρέπει να εξετάσει τη ρύθμιση με τη βοήθεια των νομικών ώστε «να εξειδικεύσουμε τι ακριβώς λέει». Μέχρι να ληφθεί η σχετική απόφαση από το εκτελεστικό συμβούλιο, κανένα απορριμματοφόρο δεν θα βγει στους δρόμους, έσπευσε να προσθέσει.

Παράλληλα, άσκησε εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους» και επανέλαβε ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες των δήμων.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Γιώργου Πατούλη μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Ζήτησε χρόνο για να μελετήσει με τους νομικούς της ΚΕΔΕ τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Επανέλαβε την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων και απαλλαγής των πόλεων από τους τόνους σκουπιδιών και  χαιρέτισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή.

Η ρύθμιση θα εξεταστεί από το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί.

 Αντιδράσεις


Για εμπαιγμό κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, τονίζοντας πως «οι κυβερνητικοί αρχιτέκτονες του σημερινού χάους στην καθαριότητα, συνεχίζουν να εμπαίζουν τους συμβασιούχους και την κοινωνία και να αγνοούν το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της εντείνει το πρόβλημα.

«Η συγκεκριμένη ιστορία των παρατάσεων των συμβάσεων ξεκινάει τον Απρίλιο 2013, που η τότε κυβέρνηση της ΝΔ περνάει διάταξη «σκούπα», σύμφωνα με την οποία παρατείνει τις συμβάσεις καθαριότητας σε ΔΟΥ και κτηματικές υπηρεσίες από τις 31.12.2012 που έληγαν, κατά ένα χρόνο ώστε να λήγουν στις 31.12.2013. Έκτοτε, υπήρξαν διαρκείς παρατάσεις, μέχρι και τον Μάιο 2015, οπότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε για να το «απογειώσει», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Να γίνει διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ από μηδενική βάση και να μετάσχουν και οι συμβασιούχοι και άλλοι άνεργοι πολίτες, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου