H ολική «Αμερικανική» έκλειψη Ηλίου 2017

Κόσμος, επιστήμη, έκλειψη, ΗΠΑ, NASA,

Tη Δευτέρα 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη Ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ, αλλά όχι από την Ελλάδα ούτε από την υπόλοιπη Ευρώπη.


Η «Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη», όπως έχει ονομαστεί, αναμένεται με ανυπομονησία καθώς είναι η πρώτη από το 1918 που θα είναι ορατή από τη μια άκρη των ΗΠΑ ως την άλλη.

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους περίπου 113 χιλιομέτρων, θα αρχίσει στον Ειρηνικό ωκεανό, θα διασχίσει το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και θα καταλήξει κάπου στον Ατλαντικό. Συνολικά θα περάσει πάνω από 14 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το 1979. Η επόμενη ολική έκλειψη στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024.

Το φυσικό φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη, θα μεταδοθεί ζωντανά, από διάφορες οπτικές γωνίες, από το τηλεοπτικό κανάλι της NASA. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν εικόνες από την επιφάνεια της Γης, από τον αέρα, ακόμη και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όσοι παρακολουθήσουν το φαινόμενο κοιτάζοντας ψηλά στον ουρανό, θα έχουν την ευκαιρία, για δυόμισι περίπου λεπτά, όταν η Σελήνη θα μπλοκάρει ακριβώς τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φαίνεται μόνο το στέμμα του, να κοιτάξουν απευθείας το φαινόμενο χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής βλάβης στα μάτια τους.

Ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, η τελευταία βρίσκεται περίπου 400 φορές κοντύτερα στη Γη από αυτόν, με αποτέλεσμα οι δίσκοι του Ήλιου και της Σελήνης να έχουν το ίδιο, φαινομενικά, μέγεθος στα μάτια ενός παρατηρητή από τη Γη.

Σύμφωνα με τη NASA, στο μακρινό μέλλον θα πάψουν να υπάρχουν ολικές εκλείψεις Ηλίου, επειδή η Σελήνη θα είναι πια πολύ μικρή στα μάτια ενός γήινου παρατηρητή για να σκεπάσει τελείως τον ηλιακό δίσκο. Σε περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια, η Γη θα γνωρίσει την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου της ιστορίας της.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι αστρονόμοι, το ίδιο σημείο στον πλανήτη μας έχει την ευκαιρία να δει μια ολική έκλειψη μόνο κάθε 375 χρόνια.
ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου