Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

500 εκατ. από την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων

Έχουν υπαχθεί πάνω από 100.000 φορολογούμενοι - Παράταση στην προθεσμία, που εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου, μελετά το υπουργείο Οικονομικών...


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα avgi.gr, να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν λάβει τελική απόφαση, καθώς θα κριθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα το τι θα συμβεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη ρύθμιση έχουν ενταχθεί πάνω από 100.000 φορολογούμενοι και τα εκτιμώμενα έσοδα αγγίζουν τα 500 εκατ. eυρώ, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι η προσπάθεια έφερε απτά αποτελέσματα.

Την τιμητικής του σε σχέση με τον διακανονισμό οφειλών έχουν οι δώδεκα μηνιαίες δόσεις, εξασφαλίζοντας για το επόμενο χρονικό διάστημα μια σημαντική “ανάσα” στα έσοδα του προϋπολογισμού, ενώ το γεγονός ότι υπό προϋποθέσεις οι χρήσεις μεταξύ 2006 και 2010 δεν θεωρούνται ότι έχουν απευθείας παραγραφεί ενδέχεται να προκαλέσει νέο ενδιαφέρον. Πάντως, μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παράτασης της προθεσμίας για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων, η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Προτεραιότητα ελέγχου


Χθες, με απόφασή του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ευθιγραμμιζόμενος με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξεκαθάρισε ότι οι μοναδικές χρήσεις οι οποίες παραγράφονται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις στο σύνολό τους είναι αυτές μεταξύ 2001 και 2005. Εντός των ημερών μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί και η αναλυτική εγκύκλιος Πιτσιλή προς τους προϊσταμένους του ελεγκτικού μηχανισμού για τους κανόνες προτεραιοποίησης των προς έλεγχο υποθέσεων με βάση ακριβώς τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση για το πρόγραμμα ελέγχων του 2017 οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξής φορολογικές υποθέσεις:

* Χρήσεις από το 2001 και μετά εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Επί της ουσίας, οι φορολογούμενοι για χρήσεις από το 2001 έως και το 2005, εφόσον έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, δεν μπορούν πλέον να φοβούνται για πρόστιμα και πρόσθετους φόρους αφού οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί.

* Για τις χρήσεις από το 2006 και μετά οι υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα μόνο εφόσον υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φορολογική διοίκηση θεωρεί συμπληρωματικό στοιχείο την ύπαρξη των φορολογούμενων στις λεγόμενες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ.), αν και αυτό έχει ήδη προσβληθεί στη Δικαιοσύνη και εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

* Οι υποθέσεις από το 2008 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον υπάρχει φοροδιαφυγή και ισχύει για αυτές 20ετής παραγραφή.

* Οι χρήσεις 2011 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα, καθώς βρίσκονται εντός του γενικού ορίου της 5ετούς παραγραφής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *