Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Σε εξέλιξη το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο ιρακινό Κουρδιστάν υπό τις απειλές της Τουρκίας

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ άνοιξαν. Οι Κούρδοι, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος κρατούν την ανάσα τους για τις εξελίξεις... 


Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που οργανώνει η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) στα βόρεια του Ιράκ, πάρα τους φόβους που εκφράζονται διεθνώς, για τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην περιφερειακή ασφάλεια τόσο της περιοχής, όσο και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες.

Στο δημοψήφισμα. το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αναμένεται να επικρατήσει με άνεση το «ΝΑΙ» στην ανεξαρτησία.

Το αποτέλεσμά του εκτιμάται ότι θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη, για την διαχείριση των περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.
Δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα η Τουρκία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξάγεται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και ότι το θεωρεί άκυρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και προειδοποίησε η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνέστησε στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.
Όπως μετέδωσε το NTV η Τουρκία απέκλεισε την είσοδο στην χώρα, από το βόρειο Ιράκ στην συνοριακή διάβαση Χαμπούρ που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές περιοχές της, ενώ η διάβαση προς το Ιράκ είναι ακόμη ανοιχτή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *