Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

«Συναγερμός» στη Ε.Ε. για τα μολυσμένα αυγά

Αυγά μολυσμένα με το εντομοκτόνο fipronil εντοπίστηκαν σε 40 χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 24 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA


Ευθύνες για απόκρυψη στοιχείων αποδίδει ο Γερμανός υπουργός σε συγκεκριμένα κράτη μέλη.

Αυγά μολυσμένα με το εντομοκτόνο fipronil εντοπίστηκαν σε 40 χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 24 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Εκατομμύρια αυγά έχουν ήδη αποσυρθεί από τα ράφια πολλών ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ.

Ορισμένοι ρυθμιστικοί φορείς, ωστόσο, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι πολλά μολυσμένα αυγά έχουν ήδη εισέλθει στην τροφική αλυσίδα, κυρίως μέσω μεταποιημένων προϊόντων όπως μπισκότα, κέικ και σαλάτες.

«Περιμένω ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ταχείας ειδοποίησης θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με την ονομασία του. Δεν ήταν έτσι στο παρελθόν. Δυστυχώς υπήρχαν πληροφορίες για μήνες αλλά δεν τις πέρασαν σε μας» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός γεωργίας.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν κυρίως Ολλανδία και Βέλγιο που κατηγορούνταν ότι γνώριζαν από καιρό για το σκάνδαλο και δεν ενημέρωσαν τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Το θέμα βρίσκετια στο τραπέζι του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Θα είμαστε ιδιαιτέρως προσεχτικοί και δεν θα ανεχτούμε, οι δράσεις μερικών ανθρώπων να βάλουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τη φήμη και τη σταθερότητα ολόκληρης της διατροφικής αλυσίδας, που αποτελεί οικονομικό πυλώνα της ΕΕ» είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι τα μόνα κράτη της ΕΕ που δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής είναι η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Κροατία.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων στην Ελλάδα διεξάγει εντατικούς ελέγχους και αναφέρει ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αυγών και προϊόντων τους για την ανίχνευση της παρουσίας fipronil, ήταν όλα αρνητικά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *