Αλέξης Τσίπρας: «Kαίριας και κομβικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας» (vid)

Ελλάδα, Βουλγαρία, πολιτική,

Μνημόνιο συνεργασίας για την επιτάχυνση της κατασκευής της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας», υπέγραψαν χθες στην Καβάλα οι υπουργοί μεταφορών Ελλάδας και Βουλγαρίας με την παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ... 


Ιστορική με τεράστια στρατηγική, οικονομική, εμπορική και γεωπολιτική αξία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, στην Καβάλα, και μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ επισήμαναν ότι ο ελληνοβουλγαρικός άξονας συνεργασίας διευρύνεται, καθώς στις 3 Οκτωβρίου θα συναντηθούν στη Βάρνα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και ο πρόεδρος της Σερβίας.

Στον τομέα της ενέργειας «ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από τις επαφές των υπουργών ενέργειας των δυο χωρών, καθώς προχωράμε πολύ γρήγορα τον άξονα IGB», υπογράμμισε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας. Στον τομέα των μεταφορών «εργαζόμαστε από κοινού, αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες και προοπτική για τις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική άνθηση των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Ουσιαστική και η συνεργασία μας στο ζητήματα ασφαλείας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αιχμή την προσφυγική κρίση και τόνισε πως οι δυο χώρες κατάφεραν να ανοίξουν το διάλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως μετά τη Σύνοδο (σ.σ. την τριμερή των δύο χωρών με την Σερβία) τον περασμένο Ιούλιο, αποκτάται και μια περιφερειακή δυναμική, γύρω από τον άξονα Ελλάδας- Βουλγαρίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσιπρας.
 
Η συμφωνία που υπογράφηκε αφορά τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών σημαντικών λιμανιών της Ελλάδας της Αλεξανδρούπολης της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης με τρία βασικά λιμάνια της Βουλγαρίας, είπε ο κ Τσίπρας τονίζοντας ότι πρόκειται για συμφωνία ιστορικής και γεωπολιτικής σημασίας.

 Η συμφωνία σιδηροδρομικής διασύνδεσης


Η υπογραφή της συμφωνίας για τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση υπογράφηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ιμαρέτ», στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, και την εκδήλωση παρακολουθήσαν πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, δημάρχους της περιοχής, αντιπεριφερειάρχες και πολλούς εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.

Η σιδηροδρομική αυτή γραμμή θα συνδέει τρία λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη). Το έργο αυτό δίνει αναπτυξιακή πνοή στις περιοχές διέλευσης, αναπτύσσει τις εμπορευματικές μεταφορές και συμπεριλαμβάνει τα logistics center των Λιμανιών διέλευσης, αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και διευκόλυνσης ροών στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί σημαντικό τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς και αποδεικνύει τις δυνατότητες συλλογικής δραστηριοποίησης των Βαλκανικών χωρών και των χωρών μελών της ΕΕ.

Η συνέντευξη Τύπου Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου