Διεθνής ανησυχία για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Κόσμος, Σαουδική Αραβία, Λίβανος, Σαάντ αλ Χαρίρι,

Ο Λίβανος πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία έχει θέσει υπό κράτηση τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του, Σαάντ Αλ Χαρίρι, με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, να ζητάει διευκρινίσεις από το Ριάντ για τη μη επιστροφή Χαρίρι...


Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Σαάντ αλ Χαρίρι από την πρωθυπουργία του Λιβάνου και η παραμονή του στη Σαουδική Αραβία προκαλούν διπλωματική ένταση μεταξύ Ριάντ και Βηρυττού.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ανέφερε πως κάθε τοποθέτηση ή κίνηση του Χαρίρι «είναι αποτέλεσμα της ύποπτης και μυστηριώδους κατάστασης που βιώνει στη Σαουδική Αραβία» και ζήτησε απο το Ριάντ «να διευκρινίσει τους λόγους» που εμποδίζουν την επιστροφή του Χαρίρι στον Λίβανο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λιβάνου, που επικαλείται το Reuters, ο Μισέλ Αούν είπε σε ξένους πρεσβευτές πως ο Χαρίρι έχει «απαχθεί».
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε ευθέως τη Σαουδική Αραβία ότι κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και στη σιιτική οργάνωση.

O Λίβανος φέρεται να βρίσκεται εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και η κατάσταση προκαλεί διεθνή ανησυχία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιβανέζο ομόλογό του και απηύθυνε έκκληση για σεβασμό στην «εθνική κυριαρχία και τη σταθερότητα» στον Λίβανο.

Ανησυχία στον ΟΗΕ


António Guterres, Γ.Γ. του ΟΗΕ
Πολίτες των χωρών του Κόλπου εγκαταλείπουν μαζικά τον Λίβανο, μετά από σύσταση των κυβερνήσεών τους και με την ένταση ανάμεσα στη Βυρητό και το Ριάντ να κορυφώνεται.

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση εκφράζουν τα Ηνωμένα Έθνη, με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να τονίζει την ανάγκη να αποφευθεί η κλιμάκωση.

«Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ σοβαρά. Αυτό που θέλουμε είναι να διατηρηθεί η ειρήνη στον Λίβανο. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεσπάσει μια νέα σύγκρουση στην περιοχή. Θα έχει καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Χαρίρι εντείνει τις ανησυχίες ότι ο Λίβανος θα βυθιστεί σε νέο κύκλο βίας.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ κατήγγειλε ότι η Σαουδική Αραβία κήρυξε πόλεμο στον Λίβανο και την οργάνωση και κατηγόρησε το Ριάντ ότι κρατά τον Χαρίρι παρά την θέλησή του και πως τον ανάγκασε να παραιτηθεί για να προκαλέσει αστάθεια στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου