Έμμεση στήριξη Παπανδρέου στη Φώφη Γεννηματά

Ελλάδα, Πολιτική, Γιώργος Παπανδρέου, κεντροαριστερά,

Ως εγγυητής στην επόμενη ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στην Κεντροαριστερά εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΙ ο Γιώργος Παπανδρέου, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα «πυρά» προς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ως εγγυητής στην επόμενη ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στην Κεντροαριστερά εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Παπανδρέου. Τόνισε ότι θέλει να τηρήσει αποστάσεις και από τους δύο υποψηφίους, ωστόσο μίλησε με θερμά λόγια (μόνο) για την Φώφη Γεννηματά. Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «είναι αριστερός μόνο στα λόγια», ενώ εκτόξευσε πυρά και κατά της ΝΔ.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΙ και στον Παύλο Τσίμα τοποθετήθηκε για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο νέος πολιτικός φορέας θα βγει ενωμένος.

Ερωτηθείς αν έχει επιλέξει ο ίδιος ανάμεσα στους δύο, κράτησε αποστάσεις, αλλά μίλησε με θερμά λόγια για τη Φώφη Γεννηματά.

«Κοιτάξτε, εγώ θέλω να κρατήσω μια στάση απόστασης αν θέλετε, με την έννοια ότι, νομίζω όπως είπα, ο ρόλος μου μπορεί να είναι διαφορετικός. Γνωρίζω πολύ καλά και τη Φώφη, έχουμε δουλέψει μαζί, και παρά το ότι αργήσαμε σε αυτήν τη διαδικασία ανασυγκρότησης - μπορούσαν προφανώς να έχουν γίνει νωρίτερα κάποια βήματα - θεωρώ ότι έπαιξε ένα θετικό ρόλο στην διαδικασία αυτή», ανέφερε.

Μακάρι ο Αλέξης Τσίπρας να είχε δείξει ότι είναι αριστερός

Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «μακάρι να είχε δείξει ότι είναι αριστερός. Είναι στα λόγια. Έφερε την πρώτη χρονιά σχεδόν την καταστροφή της χώρας, ακόμα ζούμε τα capital controls. Μας χρέωσε άλλα 80 δισ., τον ελληνικό λαό, όταν εμείς είχαμε κάνει το κούρεμα 100 δις. Δηλαδή μας πήγε πολύ πίσω, μετά εφάρμοσε ένα μνημόνιο πάρα πολύ σκληρό, θα μπορούσε να ήταν ένα διαφορετικό μείγμα, και από εκεί και πέρα δεν έκανε κάτι άλλο προοδευτικό, δεν είδα κάτι προοδευτικό».

Κληθείς να σχολιάσει το άρθρο του κ.Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου σημείωσε με νόημα: «Είναι πολύ εύκολο καθένας να καπηλεύεται την ιστορία ενός, που έχει φύγει παλιότερα, και όταν είναι εν ζωή να τον χτυπάνε, διότι μην ξεχνάτε ότι αυτή η παράταξη μαζί με τη ΝΔ τον είχαν κυνηγήσει αμείλικτα τον Α. Παπανδρέου» είπε.

Στο ερώτημα εάν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ και χρειάζεται τη στήριξη του νέου φορέα για να σχηματίσει πλειοψηφία, ο κ.Παπανδρέου είπε: «Σε όλη μου την πολιτική καριέρα ήμουν υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Όταν ήμουν υπουργός Παιδείας προσπάθησα στα θέματα Παιδείας να προωθήσουμε διακομματική προσέγγιση. Ως υπουργός Εξωτερικών, το ίδιο. Ως πρωθυπουργός το ίδιο. Προσπάθησα να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων». Όμως, πρόσθεσε, η εθνική συνεννόηση έχει δύο πράγματα.

«Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρξει πάνω σε μία βάση πολιτικής . Υπάρχουν κάποια αυτονόητα τα οποία πρέπει να κάνουμε σε αυτήν τη χώρα, τα οποία δεν βλέπω ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα προωθούν. Αξιοκρατία. Διαφάνεια. Ο κ. Μητσοτάκης, κάνω κριτική στον κ. Μητσοτάκη γιατί στη θητεία ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν αυτός που ουσιαστικά προσπάθησε να καταργήσει τη Διαύγεια. Γιατί; Γιατί; Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πού είναι λοιπόν η μεγάλη αλλαγή που θα φέρουν αυτά τα κόμματα;», αναρωτήθηκε.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο 

Ακόμη, αναφέρθηκε και στις «διαφορές» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Για να δούμε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε τι διαφέρουν; Το Μνημόνιο ακολούθησαν, με λίγο διαφορετικό μείγμα. Για το Μνημόνιο μιλάνε. Ποιες είναι οι διαφορετικές πολιτικές;», ήταν το σχόλιο του.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν φαντάζεται ότι θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, ο κ.Παπανδρέου είπε: «Αυτή δεν ήταν και μία παλαιότερα συζήτηση στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα να υπάρχει μία οικουμενική προσέγγιση στην κρίση; Μακάρι να είχε υπάρξει. Θα είχαμε τελειώσει πολύ πιο γρήγορα. Εγώ λοιπόν θέλω να δω αυτόν τον χώρο, τον δικό μας τον προοδευτικό να έχει την αυτονομία την πολιτική, τις προτάσεις και να είναι εκείνοι που θα έρθουν σε εμάς για να μας πουν τι θα κάνουν».

Στο δίλημμα μεταξύ της άποψης ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να φύγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την ακριβώς αντίθετη άποψη ότι για το ΠΑΣΟΚ ή για τον νέο φορέα η συνεργασία με τη Δεξιά είναι καταστροφική πολιτικά, ο κ.Παπανδρέου είπε ότι συμφωνεί και με τις δύο: «Δηλαδή, από τη μία μεριά θεωρώ ότι είναι πολύ αδύναμη η θέση της ΝΔ όταν βασίζεται στη λογική πρέπει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν εμπνέει για κάτι καινούργιο.

Η ΝΔ δε φαίνεται να έχει αλλάξει, δε φαίνεται να έχει κατανοήσει ποια ήταν τα πολύ αρνητικά φαινόμενα τα οποία έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Για να μπορεί να είναι αξιόπιστη ότι θα τα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα», σημείωσε για να συμπληρώσει. «Άρα λοιπόν η ΝΔ είναι αδύναμη από αυτήν την πλευρά, από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φέρει τίποτα άλλο από μία πολύ κακή εκδοχή ενός τρίτου Μνημονίου, πολύ σκληρού για τον ελληνικό λαό, δε χρειαζόταν ένα τρίτο Μνημόνιο, άσχετα αν έχει και ο κ. Σαμαράς είχε μία σημαντική ευθύνη γιατί το ’14 δεν ολοκλήρωσε το Μνημόνιο και θα μπορούσαμε να είχαμε ξεφύγει από τα Μνημόνια και να βγούμε στις αγορές».

Είχαμε πει όχι στο ΔΝΤ 

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η θέση της κυβέρνησης του ήταν καθαρή και είχε πει όχι στο ΔΝΤ. «Δεν θέλαμε το ΔΝΤ, και θέλαμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο». Ανέφερε ότι το είχε συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες, προσθέτοντας όμως ότι πολλές κυβερνήσεις ζήτησαν να πάμε στο ΔΝΤ χωρίς μάλιστα να θέλουν την εμπλοκή του ευρωπαϊκού μηχανισμού.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου