Τι είπαν οι 7 ηγέτες του Νότου στην 4η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ρώμης (vid)

Κόσμος, 4η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος του Νότου,

Στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και στα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες του Νότου αναφέρθηκαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Νότου μετά την ολοκλήρωση της 4ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου.Τι είπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου.


«Θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι σε όλη την Ευρώπη, πιστεύουμε στην Ευρώπη» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, σημειώνοντας πως πρέπει «να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή που είναι θετική, για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγκλιση στην Ε.Ε. σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η άμυνα, οι υποδομές, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός».

«Επιδιώκουμε κοινές δημόσιες πολιτικές και κοινούς προϋπολογισμούς», τόνισε και σημείωσε την ανάγκη για μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή στην Ευρώπη.

Για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής είπε πως οι θέσεις των χωρών του Νότου συγκλίνουν. Είχαμε θετικά αποτελέσματα στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων αλλά αυτά πρέπει συνεχώς να παγιώνονται. Οι χώρες μας μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.» είπε.

Σημείωσε επίσης πως υπάρχει ανάγκη για Ευρώπη με κοινωνική συμμετοχή, επισημαίνοντας πως σε αυτό «οι χώρες μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο».

Λαμβάνοντας το λόγο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναταστασιάδης σημείωσε πως «αναζητούμε την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί αλλά και ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, «δεν παύουμε να έχουμε ανησυχίες όσον αφορά τις μεταναστευτικές οδούς και τις ροές. Επιβάλλεται επαγρύπνηση και αλληλεγγύη για τις χώρες της πρώτης γραμμής όπως είναι οι χώρες του Νότου» σημείωσε.

Ανακοίνωσε επίσης πως η Κύπρος θα φιλοξενήσει τον Μάρτιο την 5η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

«Πρέπει να γίνει δημοκρατική, σε βάθος και με συμμετοχή πολιτών, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά την τραπεζική φορολογική νομισματική ένωση με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, και περισσότερες θέσεις εργασίας.

«Συγκλίνουμε σε σημεία όπως πιο δημοκρατική Ευρώπη, να ενισχύσουμε τα σύνορα μας και να θέσουμε το ζήτημα αλληλεγγύης για το μεταναστευτικό και να εργαστούμε για ομοφωνία σε ζητήματα νομισματικής ολοκλήρωσης», ανέφερε ο Μακρόν.

«Μερικές χώρες βιώσαν την κρίση περισσότερο από άλλες» είπε στις δηλώσεις του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη επανέρχεται και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη «με πολιτικές που θα κάνουν τις οικονομίες πιο ανταγωνιστικές για να συνεχιστεί η έξοδος από την κρίση».

«Είναι βασικό για την Ευρώπη όλοι οι πολίτες να μπορούν να βρίσκουν μια δουλειά και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους», είπε ο κ. Ραχόι ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα το χαρακτήρισε την μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ και σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βοηθήσει τις χώρες του Νότου για την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα.

«Η διακήρυξή μας ήταν σαφής για τη χρηματοδοτική πολιτική και το μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζοσεφ Μουσκάτ.

Λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως «μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της, αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό, πρέπει να μην επαναλάβουμε και τα λάθη μας», και τόνισε την ανάγκη τολμηρών αλλαγών. Είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης κοινωνικής συνοχής».

«Όπως όλοι υπογραμμίσαμε η Σύνοδος γίνεται για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη χρειάζεται εργαλεία οικονομικής σύγκλισης, Μόνο αν προσεγγίσουν περισσότερο οι οικονομίες μας θα μπορέσουμε να έχουμε μακρόπνοη οικονομική ανάπτυξη.»

«Πιστεύουμε σε ακόμη πιο δημοκρατική Ευρώπη και πιο ενωμένη» δήλωσε.

Ακολουθεί βίντεο της κοινής συνέντευξης των 7 ηγετών του νότου.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου