Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός

Σκοπιανό, πΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ,

Συνάντηση με Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ...



Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ από την πόλη Στρούγκα όπου παρέστησε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, καθώς σήμερα στη χώρα εορτάζονται τα Θεοφάνεια (με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.

Η σκοπιανή ηγεσία λαμβάνει πολύ σοβαρά το σαφές μήνυμα του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόνισε ότι ένταξη χωρίς επίλυση του ζητήματος το ονόματος είναι ανέφικτη και πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την στην ΠΓΔΜ. Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ σε σχέση με το ζήτημα του ονόματος τονίζοντας τη σημασία της πιστής τήρησης της διακήρυξης της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Εξ άλλου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι: «ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να καταλαβαίνει κάτι απλό, που η Ευρώπη το έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν: ότι στα Βαλκάνια δεν υπάρχει χώρος για εθνικισμούς, για πατριδοκαπηλία, για αγάλματα και αλυτρωτισμούς και σε κάθε περίπτωση όποιος προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, όλα αυτά πρέπει να τα αφήσει πίσω του».

ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: Οι δηλώσεις του διαπραγματευτή μας δημιουργούν πρόβλημα

Έκπληξη για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Βάσκο Ναουμόφσκι εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε πλήρως από αυτές, εκτιμώντας ότι έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».

Σημείωσε μάλιστα ότι με τις δηλώσεις αυτές του Ναουμόφσκι δημιουργείται πρόβλημα, από τη στιγμή που ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της πΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η πΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της πΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

Σχετικά με τις θέσεις με τις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η πΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της πΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"».

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, αμέσως μετά τη συνάντηση της Τετάρτης που είχε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ, δήλωσε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς «αποκλίνει από το πλαίσιο του ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» (αφορά την ονομασία της πΓΔΜ) και «απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Ήδη από χθες το υπουργείο Εξωτερικών των πΓΔΜ είχε κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Ναουμόφσκι.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου