Κοσμοσυρροή στο Σύνταγμα - Πύρινη ομιλία Μίκη Θεοδωράκη

Συλλαλητηριο, Σκοπιανό, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Κασιμάτης, Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος,

Μια πύρινη ομιλία για την Μακεδονία και την ΠΓΔΜ εκφώνησε ο Μίκης Θεοδωράκης το μεσημέρι στο Σύνταγμα, όπου καταγράφηκε κοσμοσυρροή για το συλλαλητήριο. Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα ενωμένη ποτέ νικημένη» και μια ελληνική σημαία 150 τ.μ να καλύπτει την πλατεία, πολίτες από όλην την Ελλάδα διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη της λέξης Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ...


Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, έδωσε το «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 1,5 εκατομμύριο πολίτες, την ώρα που η ΓΑΔΑ κατεβάζει δραματικά τον αριθμό αυτό σε 140.000 (!)

Σε όλους τους δρόμους πέριξ της πλατείας Συντάγματος, οι οποίοι είχαν κλείσει λόγω του συλλαλητηρίου, βρίσκονταν δεκάδες χιλιάδες κόσμου που κρατούσαν ελληνικές σημαίες φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ενώ η προσέλευση είχε ξεκινήσει από νωρίς.

Μίκης Θεοδωράκης: Μας κυβερνούν εθνομηδενιστές



Ο Μίκης Θεοδωράκης αφιέρωσε την διάρκειας 35 λέπτών ομιλία του «στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «εγώ δεν ντρέπομαι, όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας, που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνο. Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου. Είμαι πατριώτης διεθνής και μάχονται συνάμα τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντώς στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη».

Και συνέχισε με νόημα: «Με όχημα το όνομα Μακεδονία τα Σκόπια και παραποιώντας σε βαθμό γελοιότητας τα ιστορικά δεδομένα για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου. Να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι κατευθείαν απόγονοι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου με μια κολοσσιαία προπαγάνδα κατόρθωσαν να παρασύρουν μεγάλο αριθμό κρατών επικουρούμενοι από τη βοήθεια των Ελλήνων που δεν προσπάθησαν να ανασκευάσουν στα μάτια των ξένων την χονδροειδή παραποίηση της ιστορίας».

Πρόσθεσε ότι «είναι και δική μας ευθύνη που επιτρέψαμε να ανατρέφονται γενιές Σκοπιανών με αυτό τον μύθο» και εξέφρασε την άποψή του ότι «η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και να μην συμφωνήσουμε ποτέ ότι υπάρχει μια νόθα Μακεδονία γιατί αν το κάνουμε είναι σαν να θέλουμε να βγάλουμε εμείς τα μάτια με τα ίδια μας τα χέρια».

«Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών του 1992 αποφάσισε για μια κοινή εθνική γραμμή πλεύσης στην οποία δεν θα υπήρχε με κανέναν τρόπο η λέξη Μακεδονία με γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς όπως άνω, κάτω ή επί τα αυτά ή ακόμα χειρότερα νέα γιατί ανακηρύσσει ως διάδοχό της μια περιοχή με άλλο λαό» τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Τυχόν υποχώρηση από αυτή την αρχή θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας. Αν υποχωρήσουμε από τη θέση μας για το όνομα είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ξεδιάντροπα μέσα από το Σϋνταγμα τους».

Ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε το συγκεντρωμένο πλήθος σε επαγρύπνησε για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας της χώρας, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν διεθνείς δυνάμεις που θέλουν τη σαλαμοποίση των Βαλκανίων. Μετά τη Γιουγκοσλαβία το επόμενο βήμα είναι η χώρα μας. Τα μαύρα σύννεφα που μας απειλούν γίνονται ολοένα και περισσότερο ορατά».

Αναφερόμενος στα όσα είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο Μίκης Θεοδωράκης είπε: «Οι περίφημες παραχωρήσεις του κυρίου Ζάεφ όπως και τα σχετικά σύνθετα για την ονομασία είναι σκέτο κουτόχορτο. Είναι κουτοπονηρίες που θα μπορούσαν να απευθύνονται σε λαό ηλιθίων. Για εμάς είναι ντροπή ακόμα και να αναφερθούμε σε αυτό αφού η ονομασία το όποιου αεροδρόμιου είναι στη δική τους ευχέρια. Αλήθεια τόσο βλάκες μας θεωρεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός; Ή τόσο έτοιμους να κατεβάσουμε τα παντελόνια μας; Και ζητάω συγγνώμη γι' αυτή την έκφραση μας από όλους αυτούς τους ξένους και τους δικούς μας που πιστεύουν ότι επειδή μας έχουν οδηγήσει στα Μνημόνια ότι μας έχουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γύρω πιστεύουν ότι ο Έλληνας έχει μεταφερθεί σε ραγιά».

Γιώργος Κασιμάτης: Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα


«Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι »χειροπόδαρα» συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο »ναι» στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του». Αυτές είναι οι πρώτες δηλώσεις του Συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη από την εξέδρα του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία.

Ο καθηγητής Γιώργος Κασιμάνης συνέχισε, λέγοντας:

«Η Ελλάδα εδώ είναι ολόκληρη και λέει »όχι» στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα».

Μεταξύ άλλων, είπε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιωνία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα».

Και υπογράμμισε: «Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του. Σήμερα είναι τυφλοί οι Ευρωπαίοι».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ακούστηκαν συνθήματα. «Διπλή ονομασία σημαίνει καπηλεία» – «Δεν πρόκειται να δώσει το άγαλμα κανείς, η Μακεδονία είμαστε εμείς».

Ο Συνταγματολόγος σχολίασε ακόμη: «Η μεικτή ονομασία που μαγειρεύουν, καταργούν την Μακεδονία την παλιά, καταργούν την ταυτότητα της Ελλάδας. Όχι χρησιμοποίηση της λέξης Μακεδονία σε καμία περίπτωση».

«Ποιος δε βλέπει την επεκτατική βουλιμία των μεγάλων δυνάμεων που θέλουν την συρρίκνωση της Ελλάδος».

«Πρέπει να πούμε στον Κύριο Κοτζιά: «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».

Η ομιλία του Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεου


Στο όνομα Μακεδονία περικλείονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων, τόνισε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, η οποία συμμετέχει επισήμως στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, μετέφερε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικαίωμα της υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας και στις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων.

Πιο αναλυτικά η ομιλία του: 

«Αγαπητοί αδελφοί, η Ιερα Σύνοδος και ο Μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και οι ιεράρχες που εκπροσωπούνται μετά από ομόφωνη απόφαση, απευθύνονται προς όλους, επισημαίνοντας ότι η εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας είναι πέρα και έξω από κομματικούς σκοπούς.

Η εκκλησία διατύπωσε τη θέση της στο εξαιρετικά αυτό ευαίσθητο εθνικό θέμα για την πολύπαθη Μακεδονία. Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι'αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία, ή όποιο άλλο παράγωγο, ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους. Κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί σχι
σματικής εκκλησίας. Στο όνομα Μακεδονία περικλείονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων.

Οι ιεράρχες μας στην περιοχή έχουν επιμαρτυρήσει περί της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Ιερή ευθύνη της εκλκλησίας είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Εθνική συναίνεση, ομοψυχία και προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να δίνουμε τον αγώνα για την πατρίδα.

Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Ο Θεός είναι μαζί μας και με την πατρίδα μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου