Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ Καιρός

Μοσκοβισί σε Παυλόπουλο: Επίβλεψη και μετά το τέλος του προγράμματος

Επίβλεψη και Χρέος. Αυτά τα δύο θέματα υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. 


Χαρακτηριστικά ο κύριος Μοσκοβισί, είπε: «Παραμένουν δύο θέματα που θα αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως. Το ένα είναι το θέμα της επίβλεψης, η οποία όμως θα ισχύσει για μετά το πρόγραμμα και δε θα αποτελέσει μια εμπλοκή στις υποθέσεις των Ελλήνων. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους ποια θα είναι η στρατηγική που θα υιοθετήσουν για την έξοδο από το πρόγραμμα και για την μετά το πρόγραμμα ζωή τους. Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα του χρέους, και γι΄ αυτό όμως είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν και θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε για μια ακόμα φορά στο Προεδρικό Μέγαρο τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, «τώρα που βρισκόμαστε» όπως είπε «στο τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα». Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του σε αυτό, καθώς επίσης και για τη συμβολή του προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, που, όπως επισήμανε, αποτελεί υποχρέωση των εταίρων μας.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του Πιερ Μοσκοβισί προς την Ευρωζώνη, τόνισε ότι δικαιώνεται ως προς τις θέσεις του, για να συμπληρώσει ότι είναι ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα και να ξεκινήσουμε πολιτικές ανάπτυξης.

«Έρχομαι σε σημαντική στιγμή για την Ελλάδα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και διαφαίνεται η έξοδος από το πρόγραμμα και μάλιστα με καλές συνθήκες.

Η συνομιλία από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πιερ ΜοσκοβισίΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Κύριε Επίτροπε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για μιαν ακόμη φορά. Γνωρίζετε πόσο ευπρόσδεκτος είσθε στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά, τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος του Ελληνικού Προγράμματος, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς για την συμβολή σας προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως θέλω να σας ευχαριστήσω και για την συμβολή σας στο να ξεκινήσει όλη η διαδικασία για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας, που είναι και υποχρέωση των Εταίρων μας.

Θέλω να γνωρίζετε πως ό,τι έχετε κάνει για την Ελλάδα είναι κάτι το οποίο αφορά την Ευρωζώνη γενικότερα. Η περίπτωση της Ελλάδας αφορά την συνοχή της Ευρωζώνης. Ήταν ένα δείγμα γραφής, έστω και καθυστερημένα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έχει τους μηχανισμούς για ν’αντιμετωπίζει τις κρίσεις. Θέλω δε να επισημάνω πόσο δικαιώνεσθε στις θέσεις τις οποίες έχετε υιοθετήσει, ως αρμόδιος Επίτροπος. Στο τελευταίο βιβλίο σας είχατε επισημάνει την αλλαγή γραμμής η οποία πρέπει να υπάρξει, για να έχουμε ένα ευοίωνο μέλλον για την ίδια την Ευρωζώνη. Είχατε τονίσει ότι η αδιέξοδη λιτότητα είναι επικίνδυνη και ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πολιτικές που αφορούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Και, βεβαίως, προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αυτή την στιγμή η Ευρωζώνη. Και τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων στην Γερμανία για την δημιουργία της μεγάλης συμμαχίας εκεί ακριβώς κατατείνουν. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε τις θέσεις των Εταίρων στην Γερμανία, και ιδίως του κ.Σουλτς, ότι «τέλος στην αδιέξοδη – το τονίζω – λιτότητα». Γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και καιρός είναι να δούμε, τώρα πια, και τις μεταβολές που πρέπει να υπάρξουν σε γενικότερα θέματα, ώστε η Ευρωζώνη να πάει ακόμη πιο μπροστά σε κρίσιμους καιρούς για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Aλλαγές που αφορούν το ίδιο το Eurogroup, αλλαγές που αφορούν την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και αλλαγές που αφορούν τα μέσα που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ν’αντιμετωπίσει αυτή την γενικευμένη κρίση χρέους που έρχεται και η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για μια ακόμη φορά θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε σ’αυτή την προσπάθεια δίπλα σας. Η Ελλάδα σας στηρίζει σ’αυτή την προσπάθεια. Και εύχομαι στο μέλλον οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί ν’αξιοποιήσουν την προσωπικότητά σας και τις ικανότητές σας, όπως ακριβώς σας ταιριάζει.

ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να προσθέσω κι εγώ κάποια λόγια. Καταρχάς ήθελα να σας πω ότι έρχομαι σε μια στιγμή η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. Είναι μια στιγμή εμπιστοσύνης και ελπίδας. Ελπίδας και εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και για την Ελλάδα. Καταρχάς, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση με την οικονομία της χώρας γενικότερα, η οποία παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης, δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης και προοπτικές για τον ελληνικό λαό. Επίσης είναι κάποια στιγμή ελπίδας, διότι βλέπουμε ότι διαφαίνεται αυτή η έξοδος από το πρόγραμμα και κάτω από πάρα πολύ καλές συνθήκες. Πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη αισιοδοξία και αντιμετωπίζω με θάρρος και το μέλλον, γιατί βλέπω ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες ήταν απαραίτητες και βλέπουμε και μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης ποια είναι η κατάσταση. Περιμένουμε βέβαια και την τέταρτη αξιολόγηση, έτσι ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Τώρα βέβαια παραμένουν δύο θέματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε ούτως ή άλλως. Το ένα είναι το θέμα της επίβλεψης, η οποία όμως θα ισχύσει για μετά το πρόγραμμα και δε θα αποτελέσει μια εμπλοκή στις υποθέσεις των Ελλήνων. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους ποια θα είναι η στρατηγική που θα υιοθετήσουν για την έξοδο από το πρόγραμμα και για την μετά το πρόγραμμα ζωή τους. Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα του χρέους, και γι΄ αυτό όμως είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα υλοποιηθούν και θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μας.

Κύριε Πρόεδρε, είστε κι εσείς ένας οραματιστής. Και πραγματικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον. Το μέλλον της Ευρωζώνης, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει ένα κανονικό μέλος αυτής της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα όμως δεν αποτελεί μόνο ένα κανονικό μέλος, αλλά προσφέρει και ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα το οποίο είναι μια πρόταση για το πώς θα μπορέσει να διαμορφωθεί η Ευρωζώνη στο μέλλον έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μια κοινωνική δικαιοσύνη. Και περιμένουμε ακριβώς αυτό το μήνυμα για το μέλλον της Ευρωζώνης. Ευχαριστώ.

Και επιτρέψτε μου τώρα να κάνω και ένα σχόλιο προσωπικό, μιας και εσείς κάνατε μια προσωπική παρατήρηση για μένα. Ήθελα να μιλήσω για το μέλλον. Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι τον Αύγουστο, όταν βγει τελικά η Ελλάδα από τα μνημόνια, θα αισθάνομαι μια περηφάνια και μια ευχαρίστηση, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ήμουν με την πλευρά των «καλών» της Ιστορίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Κύριε Επίτροπε, έχουμε εμπιστοσύνη στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Ξέρουν να εκτιμούν τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά. Και σας το λέω ευθέως: Είχε πολλά χρόνια η ΕΕ να δει έναν Επίτροπο για τις Οικονομικές Υποθέσεις του δικού σας επιπέδου και, κυρίως, της τεχνοκρατικής επάρκειας και της δυνατότητας χάραξης πολιτικής. Αυτός ο συνδυασμός είναι κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες. Και, νομίζω, επειδή δεν μας περισσεύουν οι προσωπικότητες στην Ευρώπη, ότι θα έχετε την συνέχεια που αρμόζει και σε σας και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
πηγή: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *