«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ Μάριο Ντράγκι και Ευκλείδη Τσακαλώτου

Μάριο Ντράγκι, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Eurogroup.

Ο συνήθως ήρεμος Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερράγη στο Eurogroup μετά από δύο παρεμβάσεις του Μάριο Ντράγκι, έλληνας ΥΠΟΙΚ αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του προέδρου της ΕΚΤ προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων....


Σε σύγκρουση ανάμεσα στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα με αφορμή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που πρέπει να γίνουν και τις συμβουλές που έδωσε στην κυβέρνηση ο κ. Ντράγκι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, ο επικεφαής της ΕΚΤ ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κ. Ντράγκι, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία, υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα ότι ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός ώστε να βρίσκεται στα πλαίσιο των στόχων του προγράμματος.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος θεώρησε προσβλητική αυτή την παρέμβαση και φέρεται να υπήρξε έντονη λογομαχία η οποία εντέλει οδήγησε στην αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την αίθουσα όπου γινόταν η συνεδρίαση. Ο υπουργός ζήτησε από τον διοικητή της ΕΚΤ περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με το τι εννοεί κι έτσι επήλθε το «θερμό» επεισόδιο.

Eίπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο λεπτομερειακός και να πει τι ακριβώς εννοεί π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα και πόσα έσοδα, υπερασπιζόμενος τον τρόπο που κατάρτισε το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Το ξέσπασμα Τσακαλώτου παραξένεψε πολλούς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι που προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση.

Πάντως η επιμονή του Ντράγκι στους πλειστηριασμούς καταδεικνύει τη σημασία που δίνουν στο ζήτημα οι δανειστές. Προσφάτως, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή, ο κ. Ντράγκι είχε προτρέψει να επεκταθούν οι πλειστηριασμοί.

Δεύτερο βασικό θέμα για το οποίο υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν η αναφορά του κ. Ντράγκι στα ομόλογα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων, των οποίων η απόδοση αντί να μειωθεί, όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε. Κάτι που ελήφθη ως «μομφή» για το σχέδιο περί «καθαρής» εξόδου που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Το θερμό κλίμα επιβεβαίωσε εμμέσως και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λέγοντας πως υπάρχουν “έντονες συζητήσεις” κάποιες φορές, αλλά δεν είναι “τίποτα ιδιαίτερο”, καθώς σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα διαχειρίζεται με επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου