Οι Τουρκοκύπριοι απειλούν με δικές τους εξορύξεις στην ΑΟΖ (vid)

Τουρκοκύπριοι, Κυπριακή ΑΟΖ, Κουντρέτ Οζερσάι,

Ο Τουρκοκύπριος «ΥΠΕΞ» του «ψευδοκράτους» απειλεί, σύμφωνα με το euronews  πως θα πραγματοποιήσουν εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ..

 

Οι Τουρκοκύπριοι απειλούν να κάνουν και αυτοί εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αν η ελληνική πλευρά δεν υποχωρήσει ή δεν συμφωνήσει για κοινή εκμετάλλευση, είπε ο «ΥΠΕΞ» του «ψευδοκράτους», Κουντρέτ Οζερσάι σε συνέντευξη στο Reuters.

«Είτε θα κάνουμε μαζί εξορύξεις, μετά από συζητήσεις, συμφωνίες και κοινή πορεία, είτε θα σταματήσουν οι εξορύξεις είτε και εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουμε το ίδιο: θα ξεκινήσουμε να εκμεταλλευόμαστε και να κάνουμε εξορύξεις» τόνισε ο Οζερσάι.

O Τουρκοκύπριος αξιωματούχος παραμένει έτσι στην γραμμή της Τουρκίας που έχει ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες και έχει χαρακτηρίσει ως «μονομερείς ενέργειες» δια στόματος του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Θέλουμε να ρίξουμε τους τόνους»


Σε ερώτηση του Reuters προς τον Οζερσάι αν βλέπει κλιμάκωση της έντασης, ο Τουρκοκύπριος απάντησε πως «στόχος μας είναι να κρυώσουμε τα νερά και όχι να τα θερμάνουμε. Γι αυτό το λόγο στο πιο πρόσφατο περιστατικό δεν κάναμε χρήση βίας. Δεν κάναμε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρξε αποτροπή εκεί».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι «το επιχείρημά μας στο ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών δεν βασίζεται στη γεωγραφία. Βασίζεται στα ιστορικά δικαιώματα και τα δικαιώματα που προέρχονται από την "συνεταιρική δημοκρατία". Και το θέμα είναι πως όχι μόνο εμείς αλλά και η διεθνής κοινότητα και η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχονται και αναγνωρίζουν πως είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων».

«Λέμε το ίδιο πράγμα αλλά καταλαβαίνουμε διαφορετικό»


Ο Οζερσάι αναφέρθηκε και στην επίλυση του Κυπριακού και ειδικότερα στις συζητήσεις των δύο πλευρών. Ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος υποστήρικε πως οι δύο πλευρές συμφωνούν επί της αρχής σε μία ομοσπονδία δικοινοτική και διζωνική με πολιτική ισότητα αλλά κάθε πλευρά το ερμηνεύει διαφορετικά.

«Δεν καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα από την ίδια πρόταση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια φράση αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε το ίδιο. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου