Αλέξης Τσίπρας: «Στο ακέραιο η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» (vid)

Αλέξης Τσίπρας, συνέντευξη, πολιτική,

«Η Ελλάδα θα προασπίσει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής» τόνισε ο πρωθυπουργός...


«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Τόνισα, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα θα προασπίσει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Ζήτησα ξεκάθαρες λύσεις, προκειμένου να προχωρήσει οποιασδήποτε ευρώ-τουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει την πολιτική της προκλητικότητας. «Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις από τους εταίρους μας, υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου της Βάρνας».

«Είναι νομίζω σαφές», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας,« ότι η ανακοίνωση της ΕΕ είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα και απόλυτα ισχυρό αναφορικά με το Αιγαίο. Ήταν το ισχυρότερο μήνυμα που έχει διατυπωθεί ποτέ».

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και είπε επίσης ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλεον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το δεσμευτικό χαρακτήρα του κειμένου των Ευρωπαίων εταίρων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ελπίζει η Τουρκία θα άλλαξε τακτική και να επανέρθει σε όρους καλής γειτονίας.

Έχουμε το χέρι τεταμένο στη φιλιά και στο διάλογο, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας για τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. «Θέλουμε το διάλογο, θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε την ειρήνη, αλλά ξέρουμε να διεκδικούμε και το δίκιο μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τους Έλληνες στρατιωτικούς και τα τουρκικά δημοσιεύματα, είπε: «Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός, που είναι προφανές σε όλους ότι συνέβη εκ παραδρομής, να το χρησιμοποιήσει σε βάρος δύο χωρών, θα κάνει τεράστιο λάθος, θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν».

Για τον φόβο θερμού επεισοδίου ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου. Μία τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σαν να περβόλι τα πόδια του» απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτούν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι σήμερα θα πρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι για θερμό επεισόδιο.

«Μέσα σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνούν» είπε ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου.

«Εάν ένα γεγονός προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί από τη μία ή από την άλλη πλευρά ως γεγονός ομηρίας, θα πρέπει να το ξανά σκεφτεί γιατί θα δημιουργούσε αρνητική επίδραση και στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη», είπε ο πρωθυπουργός.
πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου