Τουρκικές Εκλογές: Δυσοίωνες δημοσκοπήσεις για τον Ερντογάν

Τουρκία, τουρκικές εκλογές, Ρ. Τ. Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ, Μεράλ Ακσενέρ, Σελαχατίν Ντεμιρτάς,

Τα δημοσκοπικά νέα για τον Ερντογάν εν όψει των επικείμενων εκλογών της 24ης Ιουνίου κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι, το Ινστιτούτου Sonar υπολογίζει τον Ρ. Τ. Ερντογάν γύρω στο 42%, ενώ η Ακσενέρ γηλώνει ότι θα στηρίξει τον Μουχαρέμ Ιντζέ κατά Ερντογάν στον δεύτερο γύρο...


Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Sonar ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να υπολογίζει σε ένα ποσοστό γύρω στο 42%, που όμως δεν του επιτρέπει να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 50% συν μία ψήφο.

Εάν δεν τα καταφέρει, ο Ερντογάν θα βρει στον δεύτερο γύρο απέναντί του τον δεύτερο ισχυρότερο υποψήφιο, που σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, θα είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ιντζέ οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 21,9%, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από την «Τουρκάλα Λεπέν», την εθνικίστρια υποψήφια του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ (21%).

Σημειώνεται ότι, χθες η Ακσενέρ δήλωσε ότι εάν περάσει ο Ιντζέ στον δεύτερο γύρο, θα τον στηρίξει και δεν αποκλείεται ο αντίπαλος του Ερντογάν να κατακτήσει τελικά την πλειοψηφία.

Μπορεί κόμματα της αντιπολίτευσης να κατεβαίνουν με διαφορετικούς προεδρικούς υποψηφίους, φαίνεται ωστόσο ότι έχουν ένα σημείο συναίνεσης: Ότι στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει δεύτερος γύρος θα στηρίξουν τον αντίπαλο του Ερντογάν.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε χθες από την πλευρά του ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 54-56%.

Εκτός από τους Ιντζέ και Ακσενέρ, που ελπίζουν σε μονομαχία με τον Ερντογάν, υποψήφιος είναι και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP, ο οποίος βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο στη φυλακή κατηγορούμενος για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» και ο οποίος συγκεντρώνει στη δημοσκόπηση του Sonar ένα ποσοστό γύρω στο 11%.

Το HDP ευελπιστεί να πιάσει το όριο εισόδου στην τουρκική βουλή, όπου επίσης κλυδωνίζεται η απόλυτη πλειοψηφία του κόμματος του Ερντογάν.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου