..και το όνομα αυτής «North Macedonia» - Για "επικύρωση" από Τσίπρα και Ζάεφ

Σκοπιανό, Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ,

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, οι τελευταίες "πινελιές" από τους δύο πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ....


Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σύντομα θα αναλάβουν δράση οι δύο Πρωθυπουργοί. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ περιμένουν να καθοριστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες από ειδικούς συμβούλους των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών και αμέσως μετά θα επικυρώσουν -εκτός απροόπτου- τη συμφωνία. Το όνομα North Macedonia - (Βόρεια Μακεδονία) - φαίνεται να έχει "κλειδώσει".

ΜΜΕ στην ΠΓΔΜ θεωρούν δεδομένο το "Βόρεια Μακεδονία" και απομένει να φανεί αν θα υιοθετηθεί με τη σλάβικη εκδοχή «Severna Makedonia» ή με την αγγλική «North Macedonia».

Υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα δέχεται συμφωνία με σύνθετη ονομασία erga omnes. Το όνομα δηλαδή που θα συμφωνηθεί θα είναι ίδιο για όλες τις χρήσεις.

Την Τρίτη από το Βερολίνο ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς μίλησε για «συμφωνία με την ΠΓΔΜ που συνήφθη».

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ειδικοί από Σκόπια, Αθήνα και Ηνωμένα Έθνη. «Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών απο τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις», είπε.

Είναι ξεκάθαρο πως η συμφωνία έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και απομένουν οι τελευταίες πινελιές. Κυρίως η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί μετά τη συμφωνία. Πώς θα προχωρήσει η συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ, πότε θα φέρει η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία στη Βουλή και πως θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως τυπικά η συμφωνία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Προηγουμένως φυσικά θα έχουν γίνει όλα τα παραπάνω.

Το δημοψήφισμα για το νέο όνομα στην ΠΓΔΜ θα γίνει πιθανότα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Όλα τα παραπάνω και πολύ λεπτομερώς φυσικά αναμένεται να ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, που αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη. reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου