"Άνθρακας" ο θησαυρός του Eurogroup - Μηδενικό κούρεμα στο χρέος

Eurogroup, χρέος,

Δόση 15 δισ. με πολύ σκληρή εποπτεία και 10ετής επιμήκυνση των δανείων τα ...κέρδη της συμφωνίας που περιλαμβάνονται αναλυτικά στην τελική δήλωση του Eurogroup, η οποία "χαιρετίζει" την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και περιγράφει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας....


Μετά από 9ωρη μαραθώνια συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια, περίοδο χάριτος 10 ετών και δόση 15 δισ. ευρώ. Η επιμήκυνση αυτή αφορά τα δάνεια του EFSF από το δεύτερο μνημόνιο, το ύψος των οποίων είναι περίπου 100 δισ. ευρώ.

Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup, όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. 
Παρότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με ιδιαίτερη αισιοδοξία, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων εμφανίστηκαν διαφωνίες για την επιμήκυνση των δανείων του EFSF αλλά και το ύψος της δόσης.

Ωστόσο, τα ξημερώματα της Παρασκευής οι δυσκολίες παρακάμφθηκαν. Διπλωμάτες της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Financial Times, κάνουν λόγο για μια «ιστορική στιγμή». Με την εν λόγω συμφωνία, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, έρχεται στο τέλος της μια οκταετία μνημονίων και ολοκληρώνονται τρία προγράμματα διάσωσης.

Κατά τους ίδιους διπλωμάτες, η συμφωνία ήταν ένας «λεπτός συμβιβασμός» για να εξισορροπηθούν οι πολιτικές εντάσεις στις χώρες των δανειστών -όπως για παράδειγμα στη Γερμανία- και η ανάγκη της Ελλάδας να μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της τα επόμενα χρόνια.

 Στην Αθήνα το "μπαλάκι" της ανάπτυξης


Στην Αθήνα και στην τελική διαμόρφωση του «ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης» μεταφέρονται οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για το «πακέτο» εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει, στις 21 Ιουνίου, συμφωνία- πακέτο, που θα δίνει ξεκάθαρη εικόνα για την Ελλάδα μετά τα Μνημόνια.

Για να γίνει αυτό, η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει:

- το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης
- αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους
- το μηχανισμό της μετα- Μνημονιακής εποπτείας
- ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και παράλληλη εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Σεντένο: Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα 


Την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, που τόνισε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο για τη χώρα μας.
«Αυτό ήταν ένα αξιομνημόνευτο Eurogroup» είπε ο Σεντένο, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.

Συμπλήρωσε δε, ότι μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα «αποφοιτά» και πλέον μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

 Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Eurogroup ΕΔΩ >>>>


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου