Αλ.Τσίπρας: Δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις με τον Ερντογάν

ελληνοτουρκικά,

Το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τέθηκαν στην συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν με κορυφαίο το ζήτημα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.


Το ζήτημα των δύο στρατιωτικών έθεσε με ένταση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που με τη σειρά του αναφέρθηκε στους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς. Η συνάντηση, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και στο εάν ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε «ανταλλάγματα» στο τραπέζι, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του ζητήματος των Ελλήνων στρατιωτικών με την υπόθεση των «8». Ωστόσο, τόνισε ότι ο Ερντογάν θεωρεί το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών κρίσιμο ζήτημα συμβολής σημασίας. «Ελπίζω ότι του έδωσα να καταλάβει ότι τα δύο θέματα δεν μπορούν να συσχετίζονται», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό που ζητάει η Ελλάδα σε σχέση με το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν είναι κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχει περισσότερες ελπίδες, απ'ό,τι είχε προτού προσέλθει στη συνάντηση. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, όπως είπε, και από τη δική μου πλευρά κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον για τη σχέση των δύο χωρών, αλλά και ένα ζήτημα που δεν περιποιεί τιμή στην Τουρκία.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσίπρας στη δίωρη συνάντηση συζητήθηκε όλη η ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ όπως είπε το ζήτημα των στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες τέθηκε επιτακτικά. «Προφανώς ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οχτω Τούρκων αξιωματικών, τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη. Κατέστησα σαφές ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι.

Του υπενθύμισε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα είχε ως στόχο να γυρίσουν σελίδα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Αυτό δεν έχει γίνει. Η προκλητικότητα συνεχίζεται» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι του έθεσε στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της παραβατικότητας και συμφώνησαν να δοθεί έμφαση στις προσπάθειες για μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Επίσης, μίλησαν για το Κυπριακό όπου συμφώνησαν στην ανάγκη για συνέχιση των συνομιλιών και το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει στενή επαφή των δύο Υπουργών Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου