Το Βερολίνο στοχεύει στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γερμανία,

«Η κυριότερη προτεραιότητα της Μέρκελ δεν είναι πλέον η ΕΚΤ, αλλά η Κομισιόν» διαβεβαίωσε στην εφημερίδα Handelsblatt μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση...


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα επιθυμούσε ένας Γερμανός να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον επόμενο χρόνο, τείνοντας να εγκαταλείψει τις αξιώσεις της για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έγραψε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η κυριότερη προτεραιότητα της Μέρκελ δεν είναι πλέον η ΕΚΤ, αλλά η Κομισιόν» διαβεβαίωσε στην εφημερίδα μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η καγκελάριος κρίνει πως η προεδρία της ΕΚΤ αποτελεί κυρίως μια θέση γοήτρου, ενώ ο θώκος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πολιτικά σημαντικότερος. 

Επιπλέον, ο υποψήφιος της Γερμανίας για την ΕΚΤ, ο νυν επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, δεν είναι κατ' ανάγκη το πρόσωπο εκείνο που συγκεντρώνει τις καλύτερες πιθανότητες για να επικρατήσει στην κούρσα.

Θέσεις κλειδιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα πρέπει να ανανεωθούν το 2019, μεταξύ αυτών της προεδρίας της Κομισιόν, που κατέχει τώρα ο Λουξεμβουργιανός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εκείνης της ΕΚΤ.

Η κούρσα της διαδοχής του Γιούνκερ έχει ξεκινήσει, στο παρασκήνιο τουλάχιστον, εδώ και πολλούς μήνες. Το όνομα του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ, του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit αναφέρεται αρκετά συχνά.
amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου