Εκλογές Σουηδία: Πρώτοι οι σοσιαλοδημοκράτες με 40,6% – Ακολουθεί η κεντροδεξιά με 40,1%

εκλογές Σουηδίας,

Το σενάριο καταστροφής των εκλογολόγων δεν επιβεβαιώθηκε στην ολότητά του, ωστόσο το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων κατέλαβε την τρίτη θέση και το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον πρωθυπουργό Στέφαν Λέφβεν αναδείχθηκαν μεν πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα αλλά με το χειρότερο ποσοστό των τελευταίων 100 χρόνων...


ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στέφαν Λεφβέν
Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι θα παραμείνει στον θώκο του τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση να υπάρξει συνεργασία των συμμαχιών εξουσίας μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες δεν μπόρεσε να καταγάγει καθαρή νίκη καμιά από τις δύο μεγάλες παρατάξεις.

«Μας μένουν δύο εβδομάδες ωσότου να συγκληθεί σε σώμα το (νέο) κοινοβούλιο. Θα συνεχίσω να εργάζομαι με ηρεμία, σεβόμενος τους ψηφοφόρους και το σουηδικό εκλογικό σύστημα», είπε ο Λεβέν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο, κανείς δεν εξασφάλισε πλειοψηφία. Είναι κατά συνέπεια φυσικό να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις παρατάξεις», πρόσθεσε.

Ο Λεβέν είναι επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, με την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς στο κοινοβούλιο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η συμπολίτευση έχει εντελώς οριακό προβάδισμα έναντι της τετρακομματικής κεντροδεξιάς Συμμαχίας, ενώ απομένουν να ενσωματωθούν λιγότερες από 50 από τις συνολικά 6.004 εκλογικές περιφέρειες, μετά την καταμέτρηση του 99,8% των ψήφων.

Στις εκλογές της Κυριακής, όπως προβλεπόταν, κατέγραψε κέρδη η άκρα δεξιά, με αποτέλεσμα η κεντροδεξιά και ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός να μην εμφανίζονται να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 349 εδρών του κοινοβουλίου.

Τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία δίνουν στην κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστερών κομμάτων ποσοστό 40,6%.

Η κεντροδεξιά Συμμαχία της αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 40,1% και το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών λαμβάνει ποσοστό 17,8%.

Τα πρώτα αποτελέσματα βασίζονται στην καταμέτρηση των ψήφων 4.800 από τις 6.004 εκλογικές περιφέρειες.

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Σουηδίας Ουλφ Κριστερσόν προέτρεψε την Κυριακή τον πρωθυπουργό των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λεβέν να παραιτηθεί. «Αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της», τόνισε ο Κριστερσόν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματός του, αναφερόμενος στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Λεβέν. «Τώρα πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε.

Ο Κριστερσόν είναι ο επικεφαλής του κόμματος των Μετριοπαθών και ο υποψήφιος της τετρακομματικής Συμμαχίας για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Στις εκλογές της Κυριακής, όπως προβλεπόταν, κατέγραψε κέρδη το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, με αποτέλεσμα τόσο η κεντροδεξιά Συμμαχία (τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών), όσο και ο κεντροαριστερός συνασπισμός (Σοσιαλδημοκράτες-Πράσινοι) να μην εμφανίζονται να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο (349).

Ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων της Σουηδίας, Γιαν Μπγιέρκλουντ, τόνισε την Κυριακή ότι θέλει να σχηματιστεί κυβέρνηση της κεντροδεξιάς Συμμαχίας, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χάρη στη συνεργασία με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

«Θέλω μια κυβέρνηση της Συμμαχίας, αλλά αυτό δεν θα γίνει σε συνεργασία με τους Σουηδούς Δημοκράτες», είπε ο Μπγιέρκλουντ κατά τη διάρκεια υποστηρικτών του κόμματός του.

Οι Φιλελεύθεροι ανήκουν στην τετρακομματική, κεντροδεξιά Συμμαχία, η οποία ισοψηφεί με την κεντροαριστερή συμπολίτευση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν ενώ απομένουν να ενσωματωθούν μόλις 100 από τις 6.004 εκλογικές περιφέρειες.

Καθώς όλα τα κόμματα αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σουηδούς Δημοκράτες, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι ενδέχεται να αποτελέσουν κλειδί στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης με δεδομένο ότι η πολιτική ισχύς στο επόμενο σουηδικό κοινοβούλιο θα είναι κατακερματισμένη.

Στις εκλογές της Κυριακής, όπως προβλεπόταν, κατέγραψε κέρδη η άκρα δεξιά, με αποτέλεσμα η κεντροδεξιά και ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός να μην εμφανίζονται να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των 349 εδρών του κοινοβουλίου.
ert

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου