83η ΔΕΘ: Συνέντευξη τύπου Αλ. Τσίπρα (vid)

83η ΔΕΘ, Συνέντευξη τύπου πρωθυπουργού, Αλέξης Τσίπρας,

Με τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ.



Τα κύρια σημεία της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού:


• Κανείς δεν πρέπει να παίζει με την πατριωτική ευαισθησία των πολιτών. Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο στη Μακεδονία να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια.

• Με ενοχλεί ο όρος «παροχολογία», όταν μάλιστα προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν τον λαό. Δεν είναι «παροχολογία» τα μέτρα κοινωνικής στήριξης. Χθες παρουσιάσαμε το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής.

• Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα, αλλά μια πραγματικότητα, την οποία θα μπορεί να δει στην καθημερινή του ζωή ο πολίτης. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε χτες θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

• Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ήταν μια αναγκαία μεταρρύθμιση. Θα ωφελήσει τόσο τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες, όσο και το τηλεοπτικό κοινό.

• Ήδη έχει εισπραχθεί αναδρομικά ο φόρος διαφήμισης και μαζί με το τέλος συχνοτήτων έχουν μπει στα δημόσια ταμεία πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Ενώ την επόμενη 10ετία θα εισπραχθούν ακόμα 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 125 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαφήμισης.

• Εμεις σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας μέσα σε πλαίσια ασφάλειας, δημοσιονομικής σταθερότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, στα μνημόνια και στο ΔΝΤ, με τις ακραίες αντικοινωνικές επιλογές του.

• Εκλογές θα γίνουν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Αυτή είναι η βασική μας στρατηγική επιλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές γιατί είναι η δύναμη που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους, ενώ έχει σχέδιο για το μέλλον της χώρας.

• Έχουμε καθαρό «διάδρομο» πληρωμών του χρέους μέχρι το 2032 & μπορούμε να πούμε ότι πλέον καθίσταται βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης -οι οποίοι αναβαθμίζουν συνεχώς την ελληνική οικονομία- και το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

• Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα «stress tests» του προηγούμενου διαστήματος και τώρα πρέπει να δούμε, όχι πως θα τις διευκολύνουμε τεχνητά, αλλά πως οι τράπεζες θα διευκολύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πως θα παίξουν ξανά τον πραγματικό ρόλο τους στηρίζοντας την οικονομία.

• Το φάρμακο στη χώρα μας ήταν μια αμαρτωλή υπόθεση, όπως είδαμε στην υπόθεση Novartis, με τα δισεκατομμύρια των δαπανών από τα δημόσια ταμεία αλλά και τις υπερτιμολογήσεις.

• Μας απασχολεί η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, μας απασχολεί όμως και ο εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης καθώς και της ατομικής. Στη μεταμνημονιακή περίοδο θα υπάρξει αύξηση στο όριο των δαπανών, τόσο για το νοσοκομειακό φάρμακο όσο και για το εξωνοσοκομειακό.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο «dna» του το διάλογο. Συζητάμε με πολιτικές δυνάμεις και της κεντροαριστεράς, όπως κάνουμε άλλωστε και σε επίπεδο ΕΕ. Δεν θα αλλοιώσουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την ηγεσία της ΝΔ που είναι ακραία νεοφιλελεύθερη & ακραία δεξιά.

• Για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, πόρισμα από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια απόφαση της Υπουργού Εργασίας. Η διαφωνία που υπάρχει με μέρος του ΣΕΒ είναι ιδεολογικού χαρακτήρα. Παρόμοια πολιτική ακολούθησε η Πορτογαλία, με οφέλη για την οικονομία. Επιπλέον, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώνεται σταδιακά ενώ η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους θα καλύψει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

• Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα στηρίξουμε πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν αποδείξει με τη δράση τους ότι έχουν το χαρακτηριστικό της εντιμότητας και όσους έχουν δώσει μάχες για την ενίσχυση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, απέναντι σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

• Είμαστε ανοικτοί να στηρίξουμε πρόσωπα και από το χώρο της κεντροαριστεράς ή και έντιμους και ικανούς ανθρώπους από το κέντρο και την κεντροδεξιά. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΠΕ θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

• Διαβλέπουμε την ανάγκη να υπάρξει μία ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων στην ΕΕ για να ανασχεθεί το ρεύμα της ακροδεξιάς που ογκώνεται στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, στην Ιταλία κα. Πρέπει να εντείνουμε τις διεργασίες για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου