Μητσοτάκης στην 83η ΔΕΘ: «Εγώ θα αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη των αγορών» (video)

83η ΔΕΘ, ΝΔ, Συνέντευξη τύπου Μητσοτάκη,

«Η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης...


«Η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ διευκρινίζοντας τι σημαίνει το 4ο Μνημόνιο σημείωσε ότι αφορά «αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα-προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και μείωση αφορολόγητου-αυστηρή επιτροπεία: Αυτό ονομάζουμε 4ο μνημόνιο και ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα».

Για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, ενώ αυτός ήταν ο στόχος. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν τον νοιάζει για τα επόμενα χρόνια να βγει στις αγορές. Είναι λάθος αυτό. Οταν τελειώσει το μαξιλάρι του αποθέματος η χώρα θα είναι εκτεθειμένη. Εγώ θα αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη των αγορών».

Αναφερόμενος επιπρόσθετα στο σχέδιό του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν είναι αποσπασματικά μέτρα που ακούγονται ευχάριστα από μερικές ομάδες. Είναι πολύ πιο φιλόδοξο. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει τώρα η Ελλάδα δεν πάμε πουθενά. Θέλω να σπάσω τον φαύλο κύκλο και αυτό θα κάνει το σχέδιο που προτείνω».

 
Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «οι πολίτες χρεοκόπησαν από τον υψηλό ΕΝΦΙΑ. Η δικαιοσύνη των μέτρων που εισηγούμαστε πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο κάποιους» και πρόσθεσε «Θέλουμε να ενισχύσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Εως το 2021 το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους δήμους και ταυτόχρονα θα περικοπεί αντίστοιχα η χρηματοδότηση από το κράτος προς τους δήμους. Αν θέλει ο δήμος να αυξήσει τον φόρο αυτό, θα πρέπει να λογοδοτεί στους πολίτες».

Για την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ο κ. Μητσοτάκη επανέλαβε ότι «η μείωση των συντάξεων είναι ψηφισμένο μέτρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αχρείαστο μέτρο γιαυτό και δεν το ψηφίσαμε. Καταθέσαμε τροπολογία για να καταργηθεί γιατί είναι σωστό, αλλά και για να εκθέσουμε τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Δεν το ψηφίσαμε και μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το ίδιο και το αφορολόγητο. Για αυτό προτείνουμε την μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, για να απαλυνθεί ο πόνος της μείωσης του αφορολόγητου».

«Δίπλα στη λέξη λαϊκιστής υπάρχει το όνομα του Τσίπρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ονοματολογικό. «Οι πολίτες ξέρουν ποιος τους εξαπάτησε και έκανε τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε. «Τσάμπα μάγκας» είναι ο κ. Καμμένος. Λέει ότι δεν θα στηρίξει τη Συμφωνία, αλλά εξακολουθεί να παρέχει στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα την φέρει στη Βουλή. Εμείς αξιοποιήσαμε όλα τα μέσα που είχαμε για να την μπλοκάρουμε. Είπαμε ότι παράγει αποτελέσματα αυτή η Συμφωνία από τη στιγμή της υπογραφής της. Και το βλέπουμε τώρα. Βλέπουμε τον Ζάεφ να αναφέρεται σε Μακεδονία». Ενώ για την αναγκαιότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η «προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Μέσα από την ψήφο ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα και για αυτό το θέμα».

Ερωτώμενος για το εάν το σχέδιό του το έχει συζητήσει με τους θεσμούς απάντησε: «τώρα πολλοί ομολογούν ότι το μείγμα που στέρησε από την οικονομία ανάπτυξη και από τους πολίτες εισοδήματα αυτό ήταν λάθος. Για αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να τους πείσουμε. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευτο για την ΝΔ. Αλλιώς δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία».

«Είναι πολύ συνολικότερο το πρόγραμμά μας και για αυτό θα πείσουμε τους θεσμούς» κατέληξε αναφερόμενος στο πρόγραμμά του.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που εξήγγειλε και αν θα γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «μεγάλο μέρος του προγράμματος μας είναι αυστηρότατα κοστολογημένο και στηρίζεται στη λογική ότι θα πείσουμε τους εταίρους να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό τονίζοντας ότι «δεν ξεχνούν οι ασφαλισμένοι και την αναφορά του κ. Τσίπρα οτι τελικά η λύση στο ασφαλιστικό είναι κάποια στιγμή να πεθάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι άνω των 70 ετών».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι «Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος», σημείωσε ο Κ.Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία».

Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κυβερνητικό συνασπισμό που να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ.»Θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες πολιτικές και κοινοβουλευτικές συγκλίσεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι «η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη».

«Η πρόσβαση στις αγορές» είπε ότι «αποτελεί πρώτο στόχο». Το «μαξιλάρι» δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «θα διατηρηθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης».

Για την τραγωδία στο Μάτι είπε :»έχω εξηγήσει τι θα κάναμε διαφορετικά» και συμπλήρωσε «γνώριζε ή δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι; Αν γνώριζε είναι ψεύτης και υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι αναποτελεσματικός.Έχω μιλήσει για νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας και ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης που έδωσε στη δημοσιότητα τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη, δεν είναι ακροδεξιό, είναι φασιστικό».

«Μια εξετάστική θα κάνω για το πρώτο εξάμηνο του 2015», είπε ο Κ.Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς για τα «σκάνδαλα«, απάντησε: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.Αν η δικαιοσύνη στείλει υποθέσεις στη Βουλή, η Βουλη θα κάνει τη δουλειά της».

Σχετικά με τους συμβασιούχους είπε: «το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο. Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα. Γι’αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα».

«Θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή του 2020. Αλλά πριν την εκλογή θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου», είπε ο Κ.Μητσοτάκης. Επίσης είπε ότι έχει καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο. «Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν θα οδηγηθούμε σε αναστάτωση, επειδή κάποιοι θα προσπαθήσουν και πάλι να εργαλιοποιήσουν την Προεδρική Εκλογή. Θα υπάρξει πλειοψηφία για Προεδρική Εκλογή. Και πρέπει να υπάρξει πλήρης αποσύνδεση στη διάλυση της Βουλής και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα είναι αυτό στις δικές μας προτάσεις»

Για την ένταξη των νέων στην παραγωγική διαδικασία ανάφερε ότι «το πρώτο που τους είπα χτες είναι να ψηφίσουν. Τους λέω ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η Παιδεία, που δίνει ευκαιρίες. Επιμένω σε μια τολμηρή μεταρρύθμιση. Η βασική μου προτεραιότητα κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Παιδεία και Δουλειές».

Για το ενδεχόμενος ανοίγματος στην Κεντροαριστερά ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «πρόθεσή μου είναι να βάλω και πρόσωπα από την Κεντροαριστερά στην Κυβέρνησή μας. Αλλά πιστεύω οτι και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα δείτε μια σημαντική διεύρυνση στον κόσμο Κέντρου-Κεντροαριστεράς».

Για το πλαίσιο αποχωρήσεων-προσλήψεων στο δημόσιο είπε ότι «δεν θα δίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά ούτε και θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση. Επίσης, διευκρίνισε ότι «Όταν ο συμβασιούχος υπογράφει σύμβαση ορισμένου χρόνου και λήγει, δεν απολύεται, αλλά λήγει η σύμβασή του. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίος ένας «εξορθολογισμός του συστήματος ώστε να γνωρίζουμε τις ανάγκες και πότε πρέπει να καλύπτονται. Υπάρχουν εργαζόμενοι εποχικοί που από τη φύση τους είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου» σημείωσε.

Για τις οφειλές στο Δημόσιο επεσήμανε ότι θα υπάρξει «ρύθμιση για όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ. Μία τολμηρή ρύθμιση πιστεύω ότι θα μπορούσε να βοηθήσει όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν και να μπορούν να είναι ενήμεροι και στις επόμενες οφειλές τους.Θα πρέπει με θάρρος να διαγράψουμε παλιές ανείσπρακτες οφειλές. Η φορολογική διοίκηση να εστιάσει σε οφειλές δυνάμει εισπράξιμες».

Υπέρ της εκλογής ευρωβουλευτών με σταυρό, τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας επίσης ότι «στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους. Σχετικά σύντομα θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας για τις εκλογές 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης».

Για τον κατώτατο μισθό και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις απάντησε ότι «υπάρχει δυνατότητα λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού, θα το συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι» και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε αντίθετοι στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα για δυνατότητα απόκλισης με σύμφωνη γνώμη εργαζομένων για λόγους επιβίωσης μιας επιχείρησης».

Για την ασφάλεια των πολιτών είπε ότι «σήμερα αισθάνονται περισσότερο ανασφαλείς οι πολίτες στις φτωχότερες γειτονιές» και πρόσθεσε ότι «θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου». Πρόσθεσε επίσης: «Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ακροδεξιά ατζέντα να διαμαρτυρόμαστε που κάποιος καταδικασμένος 11 φορές ισόβια για δολοφονίες και δεν έχει εκφράσει μεταμέλεια να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης από σωφρονιστικό σύστημα & πολιτική ηγεσία Υπ. Δικαιοσύνης».

Για την ΔΕΗ είπε ότι «η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι κρίσιμη. Απαιτείται ένα τολμηρό σχέδιο για την εξυγίανση. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή».

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε δύο φωτογραφίες από τη Μόρια της Λέσβου όπου διαμένουν μετανάστες, τονίζοντας ότι » η εικόνα εκεί είναι εξοργιστική» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλείνει τα μάτια σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση». Ανέφερε επίσης ότι «η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έχει δώσει διορία 30 ημερών για την αντιμετώπιση της κατάστασης.Εμείς την επόμενη μέρα, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια των συνόρων.Θα αλλάξουμε την πολιτική ασύλου. Απλοποίηση της διαδικασίας. Δύο στάδια αντί για τέσσερα για να επιστρέφονται στην Τουρκία συντομότερα όσοι δεν το δικαιούνται. Τώρα δεν επιστρέφει κανείς. Χαιρετίζω την πρόταση του κ. Γιούνκερ για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής». Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει έλεγχος για την διάθεση των κονδυλίων από την ΕΕ σημειώνοντας ότι «εδώ δεν υπάρχει απλώς σπατάλη, υπάρχει διασπάθιση πόρων. Θα το ψάξουμε», δεσμεύτηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι με τις εξαγγελλίες του η χώρα θα γυρίσει στο ΔΝΤ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το ποιος επιστρέφει τη χώρα στο ΔΝΤ θα έπρεπε να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα παραδώσει τη χώρα εκτός αγορών και εντός προγράμματος επιτήρησης. Αυτή είναι η επιτυχία της κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Για το ονοματολογικό ο κ. Μητσοτάκης είπε «τον ενοχλεί η εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας και πρόσθεσε ότι «αν δεν εγκριθεί η Συμφωνία από την πΓΔΜ η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή. Δεν θα δεχθώ μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, όπως δεν το έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί».

Σε ερώτηση για τον Κουφοντίνα και το καθεστώς αδειών είπε ότι «είναι ο ντε φάκτο καθοδηγητης μιας νέας γενιάς τρομοκρατών και δεσμεύτηκε ότι «το καθεστώς αδειών για εκείνους που έχουν καταδικαστεί πολλές φορές με ισόβια θα αλλάξει».

«Η ΝΔ» είπε ότι «δεν έχει ακροδεξιούς και επανέλαβε ότι «ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης που η συμπεριφορά του είναι φασιστική» και ότι «η ΝΔ δεν έχει κανένα κοινό με τον κ. Σαλβίνι».

Αναφερόμενος στα δημόσια έργα και τους αυτοκινητοδρόμους, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα υπάρχει «αυστηρή προτεροποίηση για έργα εθνικής σημασίας».

«Έχουμε λίγα αλλα σημαντικά κενά στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων. Δέσμευση για εμάς ο βόρειος άξονας να ολοκληρωθεί άμεσα. Θα σπάσουμε την απομόνωση των δύο περιφερειακών ενοτήτων, Πέλλα και στη Δράμα που έχουν πρόβλημα πρόσβασης με την Εγνατία Οδό και τη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που απασχολούν την Περιφέρεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί«, προανήγγειλε «πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για οργανώσεις παραγωγών«, για δε τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι «θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα των συμβάσεων παραχώρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προσθέτοντας ότι «αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους είναι η ιδιωτικοποίηση». Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα «Σιδηροδρομικής Εγνατίας» από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Είναι φαραωνικό έργο, ξεφεύγει από τις δυνατότητές μας. Μπορούμε κι επιβάλλεται όμως η σύνδεση Θεσσαλονίκης με Αλεξ/πολη με πεδινή χάραξη» τόνισε.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την Αλβανία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «με την Αλβανία υπάρχει φοβάμαι θέμα μυστικής διπλωματίας,αλλά να μη διανοηθούν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς να μας φέρουν προ τετελεσμένων όπως έκαναν με τα Σκόπια». Είπε επίσης ότι «δεν υπάρχει Τσάμικο θέμα».
ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου