Ξενογιαννακοπούλου: Ήταν ώριμη η στιγμή για συνεργασία, μεγάλο το περιθώριο σύγκλισης στον προοδευτικό χώρο (vid)

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Yπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης,:

Παρότι μέρος της ελληνικής κεντροαριστεράς επιδιώκει στο μέλλον συνεργασία με την ΝΔ, υπάρχουν πολλές άλλες προοδευτικές δυνάμεις που τις ενδιαφέρει η προσέγγιση με σύγχρονους όρους, υπάρχει μεγάλο περιθώριο σύγκλισης και διαλόγου, που πρέπει να γίνει στη βάση ιδεών, αξιών, πολιτικής, με πρόγραμμα για το μέλλον, είπε η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας "Στο Κόκκινο" και τον Νίκο Σβέρκο. Η προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός, φάνηκε και με τον ανασχηματισμό, είναι προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε.


Για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που μέχρι πρότινος κατείχε η Όλγα Γεροβασίλη, η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε πως «βρήκα μία πολύ σημαντική δουλειά που έχει ήδη γίνει ... έχει ξεκινήσει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική διοικητικής ανασυγκρότησης».

«Η παραγωγική και κοινωνική στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την αντίστοιχη στήριξη μίας αναβαθμισμένης δημόσιας διοίκησης, η ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να είναι και θεσμική και διοικητική και παραγωγική και κοινωνική. Δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία και θεσμική λειτουργία χωρίς ανεξάρτητη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», όπως τόνισε.

Αναφερόμενη στους επικριτές αυτής της προσπάθειας, η ίδια σημείωσε ότι «αυτοί που μιλούν περί κρατισμού κάνουν κριτική από την πλευρά του νεοφιλελευθερισμού, της λογικής ότι δεν χρειάζεται καν δημόσια διοίκηση, και την κάνουν συνήθως μέσα από μία απαξίωση. Η δημόσια διοίκηση είχε και προβλήματα και παθογένειες, όπως και πολλοί παραγωγικοί τομείς, προβλήματα αξιοκρατίας, γραφειοκρατίας, αποτελεσματικότητας, εκσυγχρονισμού. Δεν μπορεί ο στρατηγικός σχεδιασμός των επόμενων βημάτων της χώρας να γίνει με όρους του '60, του '70, του '80. Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο το να απαξιώνουμε συστηματικά και με πρόθεση την δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους λειτουργούς».

Θύμισε επίσης ότι αν και «οι "τάχα μου ευρωπαϊστές" θέλουν να συνταυτίζουν τον ευρωπαϊσμό με μία δόση νεοφιλελευθερισμού, η ίδια η Συνθήκη της Λισαβόνας -και το ξεχνούν- αναγνωρίζει τον ρόλο της δημόσιας υπηρεσίας, αναγνωρίζει το δημόσιο συμφέρον. Η Ευρώπη αναγνωρίζει όλες αυτές τις αρχές, το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια δυστυχώς επικράτησε μία αλά καρτ εφαρμογή αυτών των πολιτικών. Η μάχη μας λοιπόν είναι και σε εθνικό επίπεδο να μπορέσουμε αυτή την νέα σελίδα να την υλοποιήσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, όπου η δημόσια διοίκηση θα παίξει καθοριστικό ρόλο, αλλά είναι μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μία αλλαγή και εξισορρόπηση πολιτικών».

«Ήταν ώριμη η στιγμή»


Αναφερόμενη στην επιλογή της να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που έχει ως κορμό της ένα κόμμα της Αριστεράς, η κ. Ξενογιαννακοπούλου θύμισε ότι «το 2012 είχα αποχωρήσει και παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών, διαφωνώντας με το δεύτερο μνημόνιο. Επέλεξα συνειδητά να αποστασιοποιηθώ από την ενεργό πολιτική επί έξι χρόνια. Είχα τις απόψεις μου, στήριζα την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής, την αναγκαιότητα συσπείρωσης των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, αριστερών, σοσιαλιστικών, δημοκρατικών, οικολογικών».

«Δεν έχει σημασία απλώς ότι πάμε σε μία νέα ημέρα, σημασία έχει τι πρόσημο θα δώσουμε. Θα είναι προοδευτικό σε αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας; Θα έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα; Ή θα είναι ένα πισωγύρισμα σε μία υπερσυντηρητική δεξιά αντίληψη και σε ένα νεοφιλελευθερισμό νέου τύπου; Για μένα, ήταν ώριμη η στιγμή, τώρα που υπάρχει η αλλαγή, η πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση, που γυρίζει σελίδα η χώρα. Ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση και τιμή να συμμετέχω σε αυτή την συλλογική προσπάθεια», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Μέρος της ελληνικής κεντροαριστεράς επιδιώκει συνεργασία με την ΝΔ


«Είναι σαφές ότι οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό γίνονται με βάση την ψήφο του λαού. Ήταν μία συγκυρία όπου υπήρχε ανάγκη για νέα, ριζοσπαστική, προοδευτική πρόταση στην χώρα. Επικυρώθηκε δύο φορές με την ψήφο του ελληνικού λαού, δεν μπορούμε στην Δημοκρατία να μιλάμε για ρεσάλτο», σχολίασε εξάλλου η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. Εκτίμησε μάλιστα ότι σήμερα στην ελληνική Κεντροαριστερά «μέρος των δυνάμεών της έχει σαφή κεντροδεξιά κατεύθυνση και επιδίωξή τους κάποια στιγμή στο μέλλον είναι και μία συμπόρευση συνεργασίας με την ΝΔ».

Τόνισε όμως ότι «υπάρχουν και πολλές άλλες δυνάμεις, προοδευτικές, ριζοσπαστικές, που προβληματίζονται, που τις ενδιαφέρει να υπάρχει συζήτηση, διάλογος, μία προσέγγιση».

«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μία αναζήτηση ανασύνθεσης με νέους όρους του προοδευτικού χώρου, αλλά και του προοδευτικού αφηγήματος, ενός προοδευτικού οράματος. Δεν μπορούμε να μιλάμε με τους όρους συγκρότησης της οικονομίας και κοινωνίας της δεκαετίας του '60, όταν τα νέα παιδιά λειτουργούν με τις νέες τεχνολογίες, η οικονομία πάει στην ρομποτική ... σημασία έχει να είναι ίδιες οι αρχές μας, για την Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη. Και να δώσουμε ένα περιεχόμενο προοδευτικό σε αυτές τις αρχές, στις ανάγκες του σήμερα. Αυτή είναι η πρόκληση», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Πολύ μεγάλο το περιθώριο σύγκλισης


Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εκτίμησε ότι «υπάρχει μεγάλο περιθώριο σύγκλισης και διαλόγου, κατ' αρχήν σε κοινωνικό επίπεδο. Ήδη πολύ μεγάλο κομμάτι στον εκλογικό χώρο έχει ήδη μετακινηθεί και πιστεύει σε μία τέτοια διαδικασία, σαφώς υπάρχουν και δυνάμεις που πρεσβεύουν κάτι τέτοιο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται πολιτικός διάλογος, πολλές φορές ο δημόσιος λόγος εξαντλείται σε ατάκες και πόλωση από την Κεντροαριστερά, αντικυβερνητισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να γίνει στην βάση ιδεών, αξιών, πολιτικής, κυρίως με πρόγραμμα για το μέλλον».

«Δεν γίνονται όλα εύκολα από την μία ημέρα στην άλλη ... αλλά είμαστε μετά το μνημόνιο, η χώρα γυρίζει σελίδα, εκ των πραγμάτων ανακτά μεγαλύτερο εύρος πολιτικών ελιγμών και περιθωρίων. Σταδιακά θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα ευρύτερο πλαίσιο και στις Βρυξέλλες, αυτά τα πράγματα αλληλοσχετίζονται. Είναι μία συζήτηση που τους απασχολεί όλους. Εκ των πραγμάτων, το προοδευτικό, το αριστερό, το σοσιαλιστικό, πρέπει να επαναπροσδιορίζεται συνεχώς, με βάση τις συνθήκες και ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας, της συγκυρίας. Σαφώς υπάρχουν τα εργαλεία, πρέπει να επεκταθούν. Η προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός, φάνηκε και με τον ανασχηματισμό, είναι προς αυτή την κατεύθυνση», όπως σημείωσε.

πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου