Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τραμπ στον ΟΗΕ: «Να γίνει σεβαστή η αμερικανική κυριαρχία»

Στην 73η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, απευθύνθηκε ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας.


Στα κατορθώματα της μέχρι στιγμής θητείας του στην διακυβέρνηση των ΗΠΑ, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

«Σήμερα στέκομαι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να μοιραστώ την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε σημειώσει. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η κυβέρνησή μου έχει επιτύχει περισσότερα από σχεδόν οποιαδήποτε διοίκηση στην ιστορία της χώρας μας», δήλωσε ο αμερικανος Πρόεδρος.

Λίγο πριν την ομιλία του ο Τραμπ έγραψε στο twitter ότι οι ΗΠΑ «είναι πολύ ισχυρότερες και πλουσιότερες» από ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση πριν από περίπου δύο χρόνια.

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε πιθανή χημική επίθεση στη Συρία


Υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανασυγκρότησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, ο Τραμπ απείλησε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν η Δαμασκός κάνει χρήση χημικών όπλων.

«Καλούμε την ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών να ανασυνταχθεί, αλλά να είστε σίγουροι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν εάν γίνει χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσσαντ», δήλωσε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην Τεχεράνη, κατηγορώντας την ότι βοηθά τη Δαμασκό ενώ σημείωσε πως η λύση για τη διαμάχη στη Συρία, βρίσκεται στην «αντιμετώπιση της διεφθαρμένης δικτατορίας στο Ιράν».

Αυτό, ανέφερε, περιλαμβάνει τη συνεργασία με άλλες χώρες ώστε να περιοριστεί η αγορά πετρελαίου από το Ιράν.

«Θα ζητήσουμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το καθεστώς του Ιράν όσο η επιθετικότητά του συνεχίζεται» είπε σε αυστηρό τόνο.

Μιλώντας για την απόφασή του να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν ο Τραμπ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία οικονομικής πίεσης που αποσκοπεί στο να αποκόψει την Τεχεράνη από τους τους πόρους που τη βοηθούν να ενεργεί κατά πως ενεργεί στην ευρύτερη περιοχή ενώ προειδοποίησε με νέο κύμα κυρώσεων μετά από αυτές που σχετίζονται με την ενέργεια.

Πέρα από τις κατηγορίες ο Τραμπ, επαίνεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο, με τη βοήθεια των οποίων, όπως σημείωσε κατάφεραν να εξαρθρώσουν την ισλαμιστική τρομοκρατία.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με φίλους και συμμάχους για να στερήσουμε σε ριζοσπάστες Ισλαμιστές τρομοκράτες οποιαδήποτε χρηματοδότηση και εδαφική υποστήριξη«, σημείωσε.

Βολές κατά Κίνας, OPEC και ΠΟΕ για το εμπόριο


Εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά της Κίνας, ο Τραμπ μίλησε για απώλεια 3 εκατομμυρίων θέσεων στον τομέα τις παραγωγής.

«Αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει. Δεν θα ανεχτούμε τέτοια κατάχρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα χρειάζεται αναδιάρθρωση ενώ κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι παραβιάζει κάθε αρχή με την οποία χτίστηκε.

Ακόμη, κατηγόρησε αρκετές χώρες ότι έκαναν κατάχρηση της ευελιξίας των αμερικανικών αγορών κάνοντας λόγο για «αμείλικτες πρακτικές ντάμπινγκ, εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και κλοπή των πνευματικών δικαιωμάτων».

Ο Τραμπ κατήγγειλε επίσης την πολιτική του OPEC κάνοντας λόγο για υψηλές τιμές και εκτόξευσε τα βέλη του κατά της Γερμανίας για το ότι επιχειρεί να γίνει πλήρως εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία με την κατασκευή του Nord Stream 2.

Να γίνει σεβαστή η αμερικανική κυριαρχία


Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι θέτει υπό αυστηρό βλέμμα την αμερικανική εξωτερική βοήθεια ώστε να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν βοήθεια μόνο σε όσους «σέβονται» τη χώρα και είναι φίλοι της Αμερικής»

Οι ΗΠΑ, ανέφερε, είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του κόσμου αλλά λίγες (χώρες) μας δίνουν κάτι.

Είπε επίσης ότι η χώρα του θα διεκδικήσει την αμερικανική κυριαρχία και απορρίπτοντας μια «παγκόσμια διακυβέρνηση, έλεγχο και κυριαρχία»., σημειώνοντας, ωστόσο πως δεν θα πει σε άλλα κράτη «πως να ζήσουν» αλλά θα πρέπει κι αυτά να σεβαστούν την κυριαρχία της χώρας του.

Εκτός Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση


Ο Τραμπ δήλωσε στη Συνέλευση ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε έθνους σε αυτή την αίθουσα να θέσει τη δική του μεταναστευτική πολιτική σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα, όπως ζητάμε και εμείς από άλλες χώρες να σέβονται το δικαίωμά μας να πράξουμε το ίδιο, το οποίο και κάνουμε», ανέφερε.

Δυναμική προσπάθεια για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο αλλά οι κυρώσεις μένουν


«Οι κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αποπυρινικοποίηση της χερσονήσου», ανέφερε σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ενώ μίλησε για μια «δυνατή ώθηση» στις ειρηνευτικές διαδικασίες χωρίς να παραλείψει την προσωπική προσπάθεια από μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν.
sputnik


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *