ΥΠΕΞ για την δολοφονία ομογενή στην Αλβανία: Αναμένουμε την απόλυτη διαλεύκανση

Κωνσταντίνος Κατσίφας, ΥΠΕΞ, Δολοφονία ομογενή, Βόρεια Ήπειρος, Αλβανία,

Σε τραγωδία εξελίχθηκε το επεισόδιο στην Αλβανία με τον ομογενή, Κωνσταντίνο Κατσίφα, που ύψωσε την ελληνική σημαία. Οπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης που ύψωσε την ελληνική σημαία στο χωριό Βουλιαράτι στην Αλβανία, είναι νεκρός ύστερα από αστυνομική καταδίωξη...


Ο δολοφονηθείς ομογενής Κων. Κατσίφας
Ο ομογενής, Κωνσταντίνος Κατσίφας, έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς. Ο 35χρονος Έλληνας εκτελέστηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι και μια στο θώρακα όταν αρνήθηκε να παραδοθεί. Είχαν προηγηθεί καταδίωξη και πυροβολισμοί αφού ύψωσε σημαία στο χωριό Βουλιαράτι κοντά στο Αργυρόκαστρο. "Ζήτω η Ελλάδα" ήταν τα τελευταία λόγια του σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Έλληνα πολίτη, Κωνσταντίνου Κατσίφα, κατά ανταλλαγή  πυροβολισμών στην Αλβανία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

«Απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για τον θάνατο ομογενή στην Αλβανία μετά από την ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, αφού επιβεβαιώνει το περιστατικό, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκε σχετικώς, σημειώνει ότι αναμένει από τις αλβανικές αρχές «την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης», συμπλρώνοντας ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, αλβανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για περιστατικό με πυροβολισμούς ανάμεσα στην αλβανική αστυνομία και σε ομογενή, ο οποίος φέρεται να ύψωσε την ελληνική σημαία. Ο 35χρονος άνδρας, φέρεται, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, να πυροβόλησε κατά της αστυνομίας στο χωριό Βουλιαράτι στο Αργυρόκαστρο και στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, ενώ μετά από καταδίωξη της αστυνομία έπεσε νεκρός.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:


«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

ΝΔ: Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση


Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν».

«Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας», παρατηρεί ο ίδιος σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας».

«Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός», επισημαίνει ο κ. Κουμουτσάκος, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

«Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Η Ένωση Κεντρώων για το γεγονός στους Βουλιαράτες


«Η δολοφονία (του Κων. Κατσίφα) αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει:

«H Ένωση Κεντρώων καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία από την αλβανική αστυνομία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του και σε όλον τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Ο Βορειοηπειρώτης αδερφός μας πλήρωσε με τη ζωή του την ύψωση της ελληνικής σημαίας ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η δολοφονία του μάς θυμίζει τις δολοφονίες των Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο. Η δολοφονία αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Για μια ακόμη φορά καταδεικνύεται η αναγκαιότητα η ελληνική πολιτεία να μην υποχωρεί και να υπερασπίζεται με σθεναρότητα και θάρρος τα δίκαια του ελληνισμού».

Το ιστορικό της δολοφονίας όπως το παρουσίασε το Himara.gr


Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων στο Himara.gr, στις 10πμ 35χρονος Βορειοηπειρώτης, Κωνσταντίνος Κατσίφας, από τους Βουλιαράτες πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στην περιοχή. Στην συνέχεια διέφυγε στην ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Αργυροκάστρου ζήτησαν την συνδρομή των αλβανικών ειδικών δυνάμεων "Rinea" και στις έρευνες συμμετέχει και ελικόπτερο που έσπευσε στην περιοχή από τα Τίρανα.

Οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται για την ζωή του νεαρού συγχωριανού τους καθώς θεωρούν πως οι Αλβανοί αναζητούν εξιλαστήριο θύμα. Αυτό δείχνει και η εμπλοκή των ειδικών δυνάμεων της χώρας.

Η προβοκάτσια των αλβανικών ΜΜΕ έκανε την δουλειά της. Κάθε χρόνο στην επέτειο του ΟΧΙ τα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία στολίζουν τους δρόμους με την ελληνική σημαία. Το γεγονός αυτό τα αλβανικά μέσα το προβάλουν ως πρόκληση κατά της Αλβανίας με αποτέλεσμα να ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη αλλά και την αστυνομία.

-Τα αλβανικά ΜΜΕ έδωσαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία του Βορειοηπειρώτη και γράφουν ψευδώς πως πυροβόλησε εναντίων των αστυνομικών.

- Ισχυρές δυνάμεις των αλβανικών ειδικών δυνάμεων στην Δρόπολη. Ενώ έχουν δημοσιευθεί πολλές φωτογραφίες από αλβανικά ΜΜΕ απ' το σημείο της εμπλοκής, δεν υπάρχει καμία που να δείχνει το περιπολικό που υποτίθεται πως ο Βορειοηπειρώτης γάζωσε και έσπασε το τζάμι με σφαίρα από καλάσνικοφ. Τα μέσα δημοσίευσαν και την φωτογραφία του.

-Πυροβολισμοί ακούστηκαν πριν λίγα λεπτά στην περιοχή και στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο

- Ο νεαρός έχει κρυφτεί στο υδραγωγείο του χωριού και υπάρχει ανταλλαγή πυροβολισμών.
Δημοσιεύθηκε φωτογραφία περιπολικού που δέχθηκε σφαίρες από το καλασνικοφ .

- Οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σκότωσαν τον Κων. Κατσίφα

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου