Θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη "χτίζει" η Άγκυρα - Απαράδεκτοι και προκλητικοί χάρτες

ΑΟΖ, Τουρκία, Λιβύη, Κύπρος, Ελλάδα,

«Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης» αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινή της Κυριακής"


Θαλάσσια σύνορα με τη… Λιβύη (!!!) φαίνεται πως επιδιώκει η Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε χάρτες στην Λιβυκή κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να σφετερισθεί όχι μόνο την τουρκική, αλλά και τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα, για να στερήσει έτσι τα «κοινά σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών.

Τα δημοσιεύματα συνοδεύονται και από δυο χάρτες που φέρεται να παρουσίασε ο Ακάρ σε κυβερνητικά στελέχη της Λιβύης. Σύμφωνα δε με τον ένα χάρτη που φέρεται να παρουσίασε ο κ. Ακάρ κανένα νησί, όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ούτε η Κύπρος και η Κρήτη μπορεί να έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες, και συνεπώς μπορεί έτσι να υπάρξουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, κάτι που φυσικά προϋποθέτει την «εξαφάνιση» όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης» αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη ο τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι για να σφετερισθεί μεγάλο μέρος της Λιβυκής υφαλοκρηπίδας, κάτι που όπως ανέφερε, έχει κάνει η Ελλάδα εις βάρος και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του κ. Ακάρ η Ελλάδα έχει «υφαρπάξει» 39.000 τ. χλμ. από την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης ενώ στο χάρτη που ο ίδιος είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να περιορίσει την Τουρκία σε υφαλοκρηπίδα μόλις 41.000 τ. χλμ., με την Ελλάδα και την Κύπρο να «διεκδικούν για λογαριασμό τους 104.000 τ.χλμ» σε βάρος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης!

Οι χάρτες που παρουσιάζουν οι τούρκοι αξιωματούχοι και αφορούν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο:


Γιώργος Κουμουτσάκος: Απαράδεκτοι και προκλητικοί οι νέοι χάρτες της Τουρκίας


Οι χάρτες αποτυπώνουν σύμφωνα με τον κ Κουμουτσάκο την προσπάθεια της Τουρκίας να μπει μέσα στις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική μεσόγειο, την ώρα που νιώθει αποκλεισμένη.

Απαράδεκτους και προκλητικούς χαρακτήρισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος τους νέους χάρτες που επανέφερε η Τουρκία με την αφαίρεση των νησιών, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Οι χάρτες αποτυπώνουν σύμφωνα με τον κ Κουμουτσάκο την προσπάθεια της Τουρκίας να μπει μέσα στις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική μεσόγειο, την ώρα που νιώθει αποκλεισμένη.

Υπογράμμισε ότι οι θέσεις της ΝΔ είναι σταθερές, ότι θέλει η χώρα μας να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία οι οποίες θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία περιμένει από τον Τσίπρα να συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

Ερωτώμενος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου είπε ότι ο κ Τσίπρας αντιμετώπισε ένα μεγάλο θέμα που σχετίζεται με την παράδοση ως ένα μεγάλο ρουσφέτι 10.000 διορισμών στο δημόσιο.

Πρέπει να περάσουμε σε μια καταλλαγή στο χώρο της εκκλησίας και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το πράξει υποχωρώντας από τη στάση αυτή που έχει τώρα.
πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου